Huawei изненада с евтин 5G телефон

Китайската компания представи днес в Мюнхен новата си серия Mate 30

Huawei изненада с евтин 5G телефон

Снимка: БТА

Huawei представи новия си 5G смартфон днес, но той е без предварително инсталирани лицензирани от Google приложения, тъй като китайският технологичен гигант беше включен в американския "черен" списък в началото на тази година.

Серията Mate 30, която беше представена на събитие в Мюнхен днес, ще работи с операционната система Android на Google с отворен код. Huawei не успя да лицензира най-новата версия на Android поради ограниченията, наложени от САЩ, припомня Reuters.

Това означава, че новите телефони няма да идват с инсталирани ключови приложения на Google като Gmail, YouTube, Maps или Play Store. Вместо това Huawei ще предложи собствен базиран на Android интерфейс, наречен EMUI10, и собствен магазин за приложения, който компанията потвърди, че ще позволява изтегляне на приложения като Facebook, Instagram и WhatsApp.

Серията Mate 30 е първата изцяло нова телефонна серия на Huawei, която компанията пуска след американската забрана. Линията включва 6,62-инчовия Mate 30 и 6,53-инчовия Mate 30 Pro, предлагани както в 4G, така и в 5G модели. Моделите Mate 30 и Mate 30 Pro ще стартират съответно от 799 евро (883 долара) и 1099 евро (1,215 долара), докато моделът Mate 30 Pro 5G ще струва 1199 евро (1326 долара).

Цената на 5G модела е изненадващо ниска в сравнение с 2000 долара, срещу които се предлага 5G телефона на Samsung.

Новите телефони "вероятно ще бъдат налични в Европа още през следващия месец", според Ричард Ю, изпълнителен директор на групата за потребителски бизнес на Huawei.

Някои от ключовите характеристики на Mate 30 са четворна камера, тъмен режим и обратно безжично зареждане.

Mate 30 ще е с новия процесор Kirin 990 на Huawei, 5G чип, който компанията нарича „най-сложния чипсет за смартфони, пускан до момента“.

Samsung, която е номер 1 в продажбите на смартфони в света, пусна Galaxy Note 10+ 5G през август и Galaxy S10 5G през февруари. Китайските конкуренти на Huawei като Xiaomi също представиха нови 5G устройства тази година. Apple обаче вероятно няма да пусне 5G устройство до 2020 г.
Коментари: 0