Фалшиви и потенциално опасни стоки за €740 млн. са задържани в ЕС през 2018 г.

Броят на иззетите пратки е скочил от 57 433 през 2017 г. на 69 354 през 2018 г.

Фалшиви и потенциално опасни стоки за €740 млн. са задържани в ЕС през 2018 г.
Броят на задържаните фалшиви стоки, внесени в Европейския съюз, се е увеличил през 2018 г. поради голямо количество малки пратки в експресен и пощенски трафик, сочат нови данни, публикувани в петък от Европейската комисия, цитира изданието Business Review. Броят на иззетите пратки е скочил от 57 433 през 2017 г. на 69 354 през 2018 г., въпреки че общият брой на задържаните артикули намалява в сравнение с предходни години. Близо 27 млн. артикула на стойност 740 млн. евро, нарушаващи правата на интелектуалната собственост, са били задържани през 2018 г., показват още данните. 

„Митническите служители в ЕС са постигнали успех в проследяването и изземването на фалшиви стоки, които често са опасни за потребителите. Работата им се затруднява още повече от увеличаването на малките пакети, влизащи в ЕС чрез онлайн продажби. Защитата на целостта на нашия единен пазар и митническия съюз и ефективното прилагане на правата на интелектуална собственост в международната верига на доставки също са приоритети. Трябва да продължим да активизираме усилията срещу фалшифицирането и пиратството “, заяви Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъците и митниците.

Основните категории задържани артикули са цигарите, които представляват 15% от общото количество. Следват играчки (14%), опаковъчен материал (9%), етикети и стикери (9%) и дрехи (8%). Продуктите за ежедневна лична употреба в дома като артикули за грижа за тялото, лекарства, играчки и електрически домакински стоки представляват близо 37% от общия брой на задържаните артикули.

Китай продължава да бъде основната държава източник на стоки, нарушаващи правата на интелектуална собственост. От Северна Македония произтичат най-много фалшиви алкохолни напитки. Турция е водещ източник за други напитки, парфюми и козметика. 

Митническите органи на ЕС са задържали голям брой фалшиви часовници, мобилни телефони и аксесоари, касети с мастило и тонери, CD / DVD, , етикети и стикери от Хонконг, Китай. Основен източник за фалшива компютърна техника е Индия, Камбоджа - за цигари и Босна и Херцеговина за опаковъчен материал.
Коментари: 0