Huawei пуска още тази година смартфон със своята операционна система

Той вече се тества, съобщава държавна китайска медия

Huawei пуска още тази година смартфон със своята операционна система

Снимка: БТА

1480 ~ 2 мин. четене
Huawei Technologies Co Ltd тества смартфон, оборудван с Hongmeng, новата операционна система на компанията, който потенциално би могъл да бъде пусната в продажба до края на тази година, съобщи китайската държавна медия Global Times.

Пускането на смартфон с Hongmeng ще бъде основна стъпка за китайската Huawei, вторият най-голям производител на смартфони в света, тъй като действията на правителството на САЩ застрашават достъпа й до операционната система Android на Google.

Устройството ще бъде на цена около 2000 юана (236 британски лири), съобщи в неделя Global Times, позовавайки се на неназовани източници. Това ще постави устройството в ниския сегмент на пазара на смартфони.

Huawei засега не е отговорила на искането за коментар на информацията от Ройтер, съобщава агенцията.

Преди това ръководителите на Huawei са описвали Hongmeng като операционна система, предназначена за продукти от интернет на нещата. Миналия месец компанията заяви, че първите големи устройства, захранвани от Hongmeng, ще бъдат нейната предстояща линия от интелигентни телевизори с марка Honor.
Лидерите на компанията публично омаловажават възможността софтуерът да захранва смартфон.

Миналата седмица на събитие за обявяване приходите на компанията за първата половина на 2019 г., председателят на Huawei Лианг Хуа заяви, че компанията предпочита да използва операционната система Android на Google за своите мобилни устройства и посочи Hongmeng като част от „дългосрочната стратегия на Huawei“.

Huawei е в центъра на геополитическото напрежение между Съединените щати и Китай от май, когато президентът Доналд Тръмп постави компанията в т.нар. „черен списък“, което фактически възпрепятства американските доставчици да продават на китайската компания.

Тръмп даде знак, че санкциите ще бъдат облекчени, въпреки че други подробности остават оскъдни. Ако правилата продължат да се прилагат, Huawei може потенциално да загуби достъп до редовните актуализации за Android.

Приходите на Huawei през първата половина на 2019 г. нараснаха с 23%, отчасти поради силното вътрешно търсене на мобилните й телефони.

Докато продажбите на смартфони отбелязват значителен спад в чужбина, доставките в Китай са се увеличили с 31% спрямо предходната година през тримесечието до юни, според Canalys.

Анализаторите приписват стабилното представяне у дома отчасти поради качеството на нейните устройства, които отдавна водят китайския пазар на телефони от висок клас с Android и отчасти поради патриотизма сред потребителите.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg