Huawei ще отвори първия си фирмен магазин извън Китай във Виена

Той ще заработи през лятото

Huawei ще отвори първия си фирмен магазин извън Китай във Виена

Снимка: БТА

Huawei ще открие свой фирмен магазин за флагманските си смартфони във Виена - първият подобен извън Китай, като част от офанзивата си в Европа.

Най-големият световен производител на телекомуникационно оборудване е под натиска на Запада по отношение на връзката си с китайското правителство и обвиненията в САЩ за шпионаж, а Вашингтон иска съюзниците му да не използват технологията на Huawei за развитието на нови мрежи.

Huawei многократно отрече твърденията и го направи отново на пресконференция във Виена в четвъртък, съобщава Ройтерс.

Джо Кели, вицепрезидент по корпоративните комуникации, заяви на пресконференцията: „Никога по света никога правителство или друг орган не ни е искал да правим нещо, което да компрометира или да застраши сигурността на мрежите на клиентите. Ако някога бъдем помолени да го направим, ще откажем", каза Кели.

Huawei има сделки с трите големи австрийски телекомуникационни групи: A1 Telekom Austria (собственик у нас на А1 България), контролирана от мексиканската America Movil, T-Mobile Австрия на Deutsche Telekom и Drei Austria на Hutchison Whampoa.

Китайската компания е готова да им помогне да изградят 5G инфраструктура за мобилните мрежи от следващо поколение, каза главният изпълнителен директор на австрийския бизнес на Huawei.

„Ние сме повече от готови да подкрепим Австрия по пътя й да се превърне в 5G пионер с нашите ноу-хау и нашите решения,” каза Пан Яо.

Австрия, която изостава в Европейския съюз за бързи широколентови връзки, иска да стане 5G пионер в Европа. Тя е сред първите в Европейския съюз, които продават лицензиите. Резултатите от аукциона за диапазон от 3,4 до 3,8 GHz, който да ускори услугите за данни в гъсто населените райони, се очакват в рамките на седмици.

Твърденията срещу Huawei обаче вече накараха няколко западни страни да ограничат достъпа на компанията до техните пазари, а Европейският съюз да обмисли предложения, които биха могли да доведат до фактическа забрана за участие на китайската компания в търгове за 5G.

Австрийското министерство на технологиите okei потвърди, че се стреми към европейска позиция по въпроса дали да се позволи на китайската фирма да оборудва 5G мрежи.

"Нашият приоритет е да защитим нашите мрежи", заяви говорител на министерството на технологиите, като добави, че не е запознат с конкретни подозрения срещу Huawei.

Huawei, която е вторият по големина продавач на смартфони в Австрия с пазарен дял от 28%, заяви, че обмисля дали да инвестира в научноизследователска и развойна дейност в страната, но не дава повече подробности.

Компанията планира да отвори своя водещ магазин във Виена през лятото.
Коментари: 0