Huawei намери как да печели от iPhone и Samsung

Анализатори прогнозират разпалването на нова патентна надпревара, по-гореща дори от тази при смартфоните

Huawei намери как да печели от iPhone и Samsung

Снимка: БТА

1624 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Huawei Technologies ще започне да изисква от мобилни гиганти като Apple и Samsung такси за използването на безжичните 5G патенти в техните устройства, съобщава Bloomberg. Ходът би увеличил приходите на китайската технологична компания в момент, когато позициите и бизнесът ѝ са силно разклатени от американските санкции. 

Собственикът на най-голямото портфолио от 5G патенти в света ще договаря цени и потенциално кръстосано лицензиране с производителя на iPhone и Samsung Electronics. Новината съобщи главният юридически директор Сун Лиупин, като уточни, че целта на Huawei е да си осигури стабилност на фона на усилията на САЩ да я изключат от веригите на доставки.

Същевременно от ръководството обещаха да начислят по-ниски такси спрямо тези на конкуренти като Qualcomm, Ericsson и Nokia. Очаква се Huawei да генерира между 1.2  и 1.3 млрд. долара приходи от патентни и лицензионни такси между 2019 и 2021 г., заявиха от компанията, без да уточняват каква част от сумата ще дойде конкретно от тези за 5G. Според Джейсън Динг, ръководител на отдела за интелектуална собственост на Huawei, таксата върху всеки телефон е ограничена до 2.50 долара.

Най-голямата технологична компания по приходи в Китай претендира за място на сцената заедно с другите технологични гиганти, които се надпреварват в бързо развиващото се поле на свързаните автомобили, интелигентните домове и роботизираната хирургия. Основният фронт на съревнование са 5G мрежите – битка, която вероятно тепърва ще надхвърли по мащаб първата световна патентна война в технологичната индустрия, тази на смартфоните. Въпреки това пробивът в 5G технологиите изправи Huawei пред санкции от страна на САЩ, които едва не разрушиха бизнеса й със смартфони и заплашват функционирането й в чужбина.

Естествен ход е за Huawei да събира такси за ползване на патенти, за да се справи със загубите си", коментираха анализатори на пазара.

Така се прави бизнес

Компании като Qualcomm процъфтяват благодарение на таксите за технологията, която доставят на клиенти като Apple. Двата гиганта влязоха в ожесточен спор, след като производителят на чипове поиска такса от 7.50 долара за всеки iPhone, използващ нейните патенти. Apple определи претенциите като несправедливи, а Qualcomm защити модела на таксуване с думите, че това е малка цена за ползване на основополагаща технология.

Патентната битка между двете компании е емблематична. Краят ѝ бе сложен изненадващо през април 2019 г., като победител от нея излезе Qualcomm.  

Коментари: 0