Австрия и източните съюзници искат ново разпределение на ваксините

Критиците на австрийския канцлер смятат, че с кампанията от последната седмица се опитва да оправдае бавния процес по ваксинация

Австрия и източните съюзници искат ново разпределение на ваксините

Снимка: МС

704 ~ 2 мин. четене

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви във вторник, че той и съюзниците му от Източна Европа настояват Европейският съюз да коригира начина, по който разпространява ваксините срещу COVID-19. Днес във Виена се проведе шестстранна среща, в която освен Курц, участваха още премиерите на България, Чехия, Словения, Латвия и Хърватия. Всички те се оплакват, че Комисията не разпределя пропорционално ваксините и поради тази причина някои държави в Блока имат нисък дял на ваксинация (най-ниският е в България).

Противниците на Курц, който е инициатор на писмата от миналата седмица до ръководителите на Европейската комисия и Съвета, го обвиняват, че се опитва да отклони вината от своето правителство за относително бавния темп на ваксинациите. Подобна е ситуацията при всички останали на масата, към които има огромни критики във вътрешнополитически план, че не се справят с процеса по ваксинация.

ЕС има механизъм за преразпределение на дозите, който насочва количества, неизползвани от определени държави, към други, които са с по-добра организация и изпълнение на плановете си. Европейската комисия вече заяви, че държавите членки трябва да решат дали искат да се върнат към строго базиран на популацията метод, пише Reuters.

„Тук трябва да е възможно да се разработи механизъм за корекция“, каза Курц на пресконференция с българския, чешкия и словенския си колеги след среща, към която лидерите на Хърватия и Латвия се присъединиха чрез видеовръзка.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел работят за намиране на решение, добави Курц.

България е държавата с най-малък дял на ваксинирани (под 5%). Страната ни е следвана от Латвия (малко над 5%), Хърватска (7.3%), Чехия (10.5%), Австрия (11.7%) и Словения (12.4%). Като в тези данни влизат както ваксинираните с две дози, така и с една. Процентите падат драстично, когато се използват данните за две дози, които гарантират висока ефективност.

Българският министър-председател Бойко Борисов, който днес пътува до Виена с правителствения Airbus, обяви след срещата, че трябва да бъде направена корекция на разпределението на ваксините срещу COVID-19, „така че да се гарантира, че държавите членки на ЕС ще получават едновременно доставките на база на броя население“.

„Ние винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет“, изтъкна министър-председателят и напомни за заключенията на Европейския съвет от януари, в които ясно е посочен принципът на пропорционално разпределение на ваксините. „Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри, като преговорите ги води Европейската комисия, гаранцията за качеството на ваксините е на Европейската агенция по лекарствата. Ние сме закупили по няколко милиона от ваксините“, посочи премиерът.

Коментари: 0