Акциите на Qualcomm скочиха с 23% след изненадваща сделка с Apple

Двете компании сложиха край на съдебната битка помежду си, а Intel излиза от бизнеса с мобилни модемни чипове

Акциите на Qualcomm скочиха с 23% след изненадваща сделка с Apple
856 ~ 2 мин. четене
Qualcomm спечели голяма победа в дългогодишната битка с Apple, предава Reuters, уточнявайки, че двете компании са стигали до изненадващо споразумение. Така iPhone отново ще използва модемите на производителя на чипове. 

Акциите на Qualcomm скочиха с 23% до 70.45 долара в редовната търговия. Това е най-голямото увеличение от 19 години насам. В следборсовата търговия цента се повиши до 75.25 долара. 

Intel, която през последната година беше единственият доставчик на чипове на Apple на фона на острия конфликт с Qualcomm, часове след новината за споразумението между двата враждуващи доскоро лагера, обяви, че излиза от бизнеса с модемни чипове. 

Qualcomm е лидер на този пазар. Компанията вече има и 5G модемни чипове, каквито Intel се канеше да предложи чак след 2020 г. Apple, от своя страна, за разлика от конкуренти като Samsung и Huawei, досега не е представяла iPhone, който да поддържа мрежите от следващо пето поколение. Сега обаче гигантът от Купертино може и да ускори плановете си за такова устройство. 

Двете компании уредиха спора за шестгодишния патентен лиценз и се споразумяха Apple да плати на Qualcomm сума, която обаче остава неизвестна. Споразумението между Qualcomm и Apple идва след две години на ожесточени съдебни битки, нападки и забрани за продажба на iPhone модели на места като САЩ и Китай.

„Това е голяма победа“ за Qualcomm, каза Кристофър Роланд, анализатор в Susquehanna Financial Group. Очаква с е сделката да върне Qualcomm към добрите ѝ позиции от началото на десетилетието, когато доминираше прехода към мобилни 4G мрежи и увеличи драстично приходите си. 

Що се отнася до Intel, компания казва, че излизайки от бизнеса с модемни чипове за мобилни телефони, сега тя ще се фокусира върху друг тип 5G хардуер, включително мрежово оборудване.

Акциите на Intel нараснаха с 2.7% до 58.25 долара, а тези на Apple не се промениха особено. 
Коментари: 0