Hubble засне срещата на три луни пред диска на Юпитер

Гледката може да бъде видяна веднъж или два пъти на всеки десет години

Hubble засне срещата на три луни пред диска на Юпитер
444 ~ 1 мин. четене

Телескопът на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) - Hubble, е засякъл едновременното преминаване на три от луните на Юпитер пред огромния диск на планетата, пише изданието Space.com.

Удивителната гледка може да бъде видяна веднъж или два пъти на всеки десет години. 
Рядката среща, наблюдавана от Hubble на 24 януари включва луните Йо, Калисто и Европа - три от четирите галилееви спътника на газовия гигант, наречени така, тъй като са открити от Галилео Галилей.

“Луните на тези снимки имат различни цветове. Древната, обсипана с кратери повърхност на Калисто е кафеникава, гладката ледена повърхност на Европа е жълтеникава, вулканичната повърхност на Йо е оранжева”, посочват учените от института, който управлява Hubble в Балтимор, цитирани от „Фокус“. Съединението на трите луни е продължило около 42 минути. Ганимед, четвъртият галилеев спътник на Юпитер, е бил извън полезрението на Hubble по време на транзита. 

Вулканичната Йо е най-вътрешната галилеева луна. Тя извършва една обиколка около планетата на всеки 1.8 дни. Европа, Ганимед и Калисто имат орбитални периоди от съответно 3.6, 7.2 и 16.7 дни. С диаметър от 5260 километра Ганимед е най-големият естествен сателит в Слънчевата система. Всъщност той е по-голям от планетата Меркурий.

Европа е най-малката галилеева луна с диаметър от 3100 километра, но пък е обект на най-голямо вълнение и интерес от страна на астрономите. Спътникът има океан от течна вода под ледена покривка, а наличието на скалисто дъно прави възможно протичането на интересни химически реакции. Много изследователи смятат, че на Европа има най-големи шансове да открием извънземна форма на живот.Подкрепи Economic.bg