Hyundai купува компанията за роботи Boston Dynamics

Сделката е на стойност около 880 млн. долара

Hyundai купува компанията за роботи Boston Dynamics

Снимка: Pixabay

716 ~ 1 мин. четене

Японската корпорация SoftBank обяви продажбата на мажоритарен дял в американската компания за разработка на роботи Boston Dynamics на южнокорейския автомобилен концерн Hyundai Motor.

В изявлението се казва, че Hyundai купува 80% от Boston Dynamics при оценка на цялата компания от 1.1 млрд. долара, което прави сделката на стойност около 880 млн. долара. SoftBank запазва 20% дял в компанията.

Отбелязва се, че 60% от Boston Dynamics ще бъдат собственост на Hyundai Motor и неговите дъщерни дружества, а останалите 20% - лично от ръководителя на Hyundai Чон Мон-Ку. Boston Dynamics е основана през 1992 г. и е най-известна със своите роботизирани кучета, предназначени за военни цели, като робот-сапьор, както и за строителство, развлечения и др.. SoftBank придоби Boston Dynamics през 2017 г., преди това собственост на Google.

Ръководителят на Hyundai нееднократно е заявявал необходимостта да се развива разработката на роботи в компанията, в бъдеще роботиката трябва да представлява 20% от всички дейности на Hyundai, а производството на автомобили - 50%. „Hyundai Motor Group ще работи с Boston Dynamics, за да създаде стойностна верига от роботизирани компоненти до интелигентни логистични решения“, се казва в изявление на компанията.

Подкрепи Economic.bg