И Fitch повиши рейтинга по дълга на Гърция

Агенцията смята, че политическия риск е намалял, а икономиката се справя добре

И Fitch повиши рейтинга по дълга на Гърция
Международната кредитна агенция Fitch Ratings повиши дългосрочния рейтинг на Гърция с две нива – от „CCC“ на „B-“. Така рейтингът на южната ни съседка, който се използва от институционалните инвеститори за ориентир при инвестиции и купуване на гръцки дълг, излиза от зоната на „екстремно спекулативен“ и влиза в групата „високо спекулативен“.

В мотивите към повишението на рейтинга се посочва, че политическият риск в страната е намалял, а брутният вътрешен продукт отчита устойчив растеж.

Fitch заяви, че очаква нивото на дълга на консолидирания държавен бюджет постоянно да се подобрява, облекчен от Европейския механизъм за стабилност (ESM).

През юни правителствата на държавите от Еврозоната се съгласиха да отпуснат нови 9.5 млрд. долара на Атина и очертаха очертаха нови възможности за облекчаване на дълга.

Промяната на рейтинга от страна на Fitch идва след като другата голяма кредитна агенция - Moody's, повиши дългосрочния рейтинг на Гърция до „Caa2“ през юни. Тогава обяснението бе, че агенцията очаква значителен растеж на гръцката икономика.

Fitch отбелязва в своя доклад, че доверието в гръцкия банков сектор остава нестабилно, въпреки че се подобрява. Ключово предизвикателство за банковия сектор е борбата с небанковите експозиции (НПЕ), които остават упорито високи при 45% от брутните кредити, пише Fitch.
Коментари: 0