И Меркел е за кратко отлагане на Brexit

Датата 30 юни е проблематична заради изборите за Европарламент, смята германският канцлер

И Меркел е за кратко отлагане на Brexit

Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел изрази готовност днес да подкрепи кратко удължаване на планираното от Великобритания излизане от Европейския съюз, което предполага, че датата 30 юни, поискана от премиера Тереза Мей, е проблематична.

Мей поиска официално вчера от председателя на Европейския съвет Доналд Туск да отложи Brexit от 29 март до края на юни и каза, че се подготвя за трето гласуване в британския парламент на сделката за излизане, за която тя уводи тежки преговори с Европейския съюз.

Обръщайки се към долната камара на германски япарламент тази сутрин, преди срещата на върха на лидерите на ЕС, Меркел сподели опасенията на Европейската комисия, че предложеното от Мей забавяне означава, че Великобритания все още ще бъде член на ЕС по време на изборите за Европейски парламент през май.

„По отношение на датата 30 юни трябва да вземем предвид, че през май имаме европейски избори“, каза Меркел. „Това означава, че бъдещето и законността на европейските избори трябва да бъдат спазвани. Но със сигурност можем да говорим положително за кратко удължаване", каза тя.

Документ на Европейската комисия, видян от Ройтерс, предвижда забавянето да бъде или с няколко седмици по-кратко, за да се избегне датата на изборите в ЕС, или да продължи поне до края на годината, което би задължило Великобритания да вземе участие в гласуването.

В изказването си Меркел повтори позицията на Туск, че би било възможно да се даде кратко отлагане на Великобритания, ако парламентът в Лондон подкрепи предложеното споразумение от Мей, след като вече два пъти го отхвърли.

Меркел каза, че Германия ще подкрепи молбата на Мей към лидерите на ЕС да одобрят споразумение, уреждащо ирландската "граница", което тя описа като най-трудния аспект на Brexit.

Предпазната цел е да се предотврати връщането на твърда граница между членката на ЕС Ирландия и управляваната от Великобритания Северна Ирландия, ако не бъде постигнато търговско споразумение, което го прави ненужно.

Мей осигури по-рано този месец споразумение с ЕС, което предвижда гаранции, че блокът няма да блокира Обединеното кралство за неопределено време в митническия си съюз.

„Втората молба беше да се отложи датата на излизане до 30 юни. Лидерите на ЕС-27 ще обсъждат интензивно това искане. По принцип можем да отговорим на тази молба, ако следващата седмица има положително гласуване в британския парламент относно документа за излизане”, каза Меркел.
Коментари: 0