И най-малките ВЕИ излизат на свободния пазар на ток

Студеният резерв се заменя с разполагаемост за допълнителни услуги, които ще се купуват от ЕСО

И най-малките ВЕИ излизат на свободния пазар на ток

Снимка: Pixabay

Поредна стъпка към либерализацията на пазара на ток предлага чрез промени в Закона за енергетиката председателят на Енергийната комисия Валентин Николов.

Така от 1 юли 2021 г. вече всички ВЕИ производители с инсталирана мощност от 500 и повече киловата ще трябва да продават енергията си на свободния пазар. Техният ток досега задължително се изкупува от НЕК на преференциални цени, а с въвеждането на промените те ще бъдат заменени с договори за компенсиране на премии, които те ще получават от Фонда „Сигурност на електроенергийната система.

Премията се определя ежегодно от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в срок до 30 юни като разлика между определената до влизането в сила на този закон преференциална цена, съответно актуализираната преференциална цена на обекта, и определената за този период прогнозна пазарна цена за електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници в зависимост от първичния енергиен източник.

Досега принудени да продават тока си на борсата бяха зелените централи с капацитет над 1 MW.

По закон във фонда се събират по 5% от месечните приходи на производителите и вносителите на електроенергия в страната, както и на „Булгартрансгаз“ и „Електроенергиен системен оператор“.

С друга промяна обаче се предвижда "зелените" проекти, въведени в експлоатация от 1 януари 2021 г., да не плащат 5% такса към Фонда, което ще раздвижи сектора на зелените мощности.

В проекта е записана и промяната, за която се говори от юли, за премахване на т.нар. „студен резерв“, за който вече няма да се правят търгове, които предишни години бяха печелени предимно от електроцентрали, свързани с бизнесмена Христо Ковачки и ТЕЦ „Варна“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Електроенергийният системен оператор вече ще купува разполагаемост за допълнителни услуги, което е преходен етап до въвеждането на механизъм за капацитет. Oператорът вече ще осигурява необходимите резерви чрез сключване на договори за допълнителни услуги на пазарен принцип – след проведен търг.

Тази промяна противоречи на обещанията на енергийния министър Теменужка Петкова, която през лятото, отказвайки се от „студения резерв“, заяви, че е по-подходящо да се ориентираме към използването на пазарен механизъм за капацитет. Тогава от ресорното ведомство обясниха, че парите ще отиват към държавния ТЕЦ „Марица Изток 2“ и при нужда той ще се активира със заповед на енергийния министър.

Коментари: 0