И Русия става част от банката за развитие на Китай

Този ход ще укрепи двустранните отношения и ще засили международното влияние на новата институция

И Русия става част от банката за развитие на Китай
3788 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Русия е обявила готовност да участва в ръководената от Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (АИИБ), предадоха руските медии.

Руският вицепремиер Игор Шувалов заяви, че страната му смята да се присъедини към новата международна инстиуция. "Бих искал да Ви информирам, че руският президент Владимир Путин е взел решение относно участието на Русия в капитала на Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции", заяви Шувалов. Той добави, че Москва приветства китайската икономическа инициатива, която е на път да укрепи сътрудничеството между Евразийския съюз и Китай.

Шувалов говори по време на годишния Азиатски икономически форум, чийто домакин е Китай. Събитието е под надслов "Новото бъдеще на Азия. Към Общност с обща съдба". Приоритет в дневния ред са множеството неотложни проблеми, свързани с макроикономиката, технологичните иновации, политиката, сигурността и регионалното развитие.

Както е известно АИИБ бе създадена през 2014 г. по инициатива на китайското правителство и в нея вече членуват 27 държави. Пекин заяви амбиция банката да функционира още преди края на тази година. Уставният капитал се очаква да възлезе на около 100 млрд. долара.

В последните седмици намерението си да се присъединят към новата международна институция заявиха водещи европейски държави, както и някои от най-силните икономики в тихоокеанския регион.

Според някои мнения АИИБ е съперник на Международния валутен фонд, Световната банка и Азиатската банка за развитие, които са доминирани от развитите страни като САЩ и Япония. В подкрепа на тези опасения американският финансов министър Джейкъб Лю заяви през миналата седмица, че "международният авторитет и влияние" на САЩ е застрашен, тъй като Китай се стреми да създаде АИИБ и да привлече в своя подкрепа верни съюзници на САЩ.

Коментари: 0