iPhone 5 влиза в България до края на годината

От Globul казаха, че страната ни е в третата вълна по продажби

244 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Apple представи новия си дългоочакван смартфон - iPhone 5 и той очаквано предизвика сериозен интерес. Телефонът не оправда абсолютно всички очаквания на потребителите, но предложи новости, които ще направят устройството поредния хит, създаден от американската компания.

Поръчките на устройството ще започнат на 14 септември, а седем дни по-късно той ще бъде по магазините в САЩ, Австралия, Канада, Франция Германия, Хонконг, Япония, Сингапур и Великобритания. От 28 септември телефонът ще е достъпен за продажба и в още 22 държави.

Прогнозите на анализаторите за продажбите са впечатляващи. За първата седмица се очаква да бъдта продадени между 10 и 12 млн. устройство. До края на годината цифрата може да скочи до 170 млн. устройства, а за 2013 г. очакванията са за над 400 млн. телефона.

От Globul казаха за Economymagazine.bg, че България е в третата вълна на продажбите. От там не се ангажираха с конкретни срокове, но смартфонът със сигурност ще бъде на пазара до края на годината.

От М-Тел засега не разполагат с информация зa старта на продажбите на iPhone 5 в България. От утре, обаче, компанията започва официално записване за nano-SIM картата, с която iPhone 5 ще работи.

Новости в iPhone 5 определено има, макар че спекулациите за виртуална клавиатура и прозрачен корпус се оказаха невярни. Телефонът има по-голям дисплей с диагонал 4 инча. Ще има допълнителна редица с апликации, която да се побере на background-а. Освен това той ще предоставя 44% по-наситени цветове.

Телефонът е и изключително тънък - едва 7.6 милиметра, което е с 18% по-малко от предшественика си iPhone 4S. Теглото му също е с 20% по-малко - едва 112 грама.

Камерата е 8 мегапиксела, с 5-елементна леща от сапфирен кристал, което е достатъчно за невероятна разлика в снимките в следствие на тези подобрения. Съхраняването на снимките е над 2 пъти по-бързо.


Телефонът работи с LTE-технология от 4-то поколение и с операционната система от ново поколение на Apple iOS6.

Режимът на батерията позволява 8 часа използване на 3G, 8 ч. разговори или 225 ч. стендбай.

Подкрепи Economic.bg