Плевнелиев: Истинските приятели не се изнудват

И за България, и за Русия ще е добре цифрите за АЕЦ „Белене" и за „Южен поток" да бъдат сложени на масата колкото се може по-скоро, категоричен е президентът

120 ~ 2 мин. четене

"Истинските приятели не се изнудват взаимно, а слагат проблемите на масата и ги решават", коментира президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по повод претенциите на "Атомстройекспорт" за компенсации за 1 млрд. евро заради отказа на България да изгради АЕЦ "Белене".


"И за АЕЦ „Белене", и за „Южен поток", цифрите трябва да бъдат сложени на масата", категоричен беше президентът и допълни, че страната ни разполага с добри механизми големите инфраструктурни проекти, за да се реализират те възможно по-бързо.


Плевнелиев обясни, че се работи за посещението на руския президент Владимир Путин. Точната дата на визитата му щяла да стане ясна скоро. "Големите теми ще бъдат свързани с енергийната политика", посочи Плевнелиев, цитиран от БНР. От думите на премиера пък по-рано днес стана ясно, че визитата на Путин е насрочена за 9 ноември, а целта е подписването на договор за тръпопровода "Южен поток".


България иска да е добър приятел на Русия, но също така и ясни и конкретни договори, подчерта Плевнелиев.


"За да сме добри приятели, дефинираме ясно нашите интереси и искаме да имаме договори. Доброто приятелство означава добри сделки за двете страни. Много често казваме - не по братски, а по равно, и ние искаме по равно. България иска да е добър партньор. Предстоят тежки преговори, разбира се, става въпрос за "Южен поток", става въпрос за АЕЦ "Белене", става въпрос и за интерконектори, "Набуко" и много големи енергийни проекти. Веднъж завинаги трябва да остане в миналото този подход на зависимости, взимане на решения под масата и на харчене на пари без договор.  Приятелството се базира на протегната ръка и добра сделка за двете страни", коментира още президентът.

Подкрепи Economic.bg