IBM създаде компютър за спорене

Машината сама си събира данни и ги използва при аргументацията си

IBM създаде компютър за спорене

Снимка: YouTube

При представянето си в Сан Франциско новосъздаденият от IBM компютър Project Debater е говорил, изслушвал и оборвал аргументите на своя човешки събеседник. Присъствалите на презентацията са определили видяното като разтърсваща демонстрация докъде е стигнал напредъкът на изкуствения интелект, пише BBC.

Преди разговора на сцената машината си е събрала библиотека от стотици милиони документи – предимно статии от медиите и научни публикации, за да може да отговаря по тема, по която не е била програмирана предварително да събеседва.

Спорът, разбира се, не е преминал без запънки, но аудиторията е гласувала кой се е справил по-добре. Макар хората да са изразявали по-добре мисълта си, групата зрители се е съгласила, че машината е предоставила повече факти в аргументацията си.

Именно това е основната цел, обяснили са от IBM: да се направи възможно за хората по-бързо да взимат решения, като им се предоставят повече данни откогато и да било преди.

„Мисля, че това всъщност показва много оптимистични неща как хората отговарят на фактите и данните. Мисля, че те са важни, но те не са всичко, което използваме в своята аргументация”, коментира Ноа Овадиа, един от хората, спорили с Project Debater при представянето му.
Коментари: 0