Идеята за отрицателни лихви на Острова излага на риск паунда

Британската валута падна срещу по-силния долар до близо 35-годишно дъно

Идеята за отрицателни лихви на Острова излага на риск паунда

Снимка: Unsplash

2357 ~ 2 мин. четене

Спекулациите, че Великобритания може да бъде следващата голяма икономика, въвела отрицателни лихви в опит да стимулира бизнеса и обществото, навредиха на паунда и го доведоха близо до 35-годишно дъно, което бе докоснато за кратко в края на март с навлизането на коронавируса в страната.

Британската валута не удържа срещу по-силния долар, а доходността по облигациите докосна ново дъно в историята си, след като заместник гуверньорът на Bank of England Дейв Рамсдън стана последният в банковата сфера, дал сигнал, че лихвите могат да паднат под 0%. Търговците на паричните пазари пък залагат, че Великобритания ще въведе отрицателни лихви до края на годината, предава Bloomberg.

Коментарите на Рамсдън „в голяма степен са в съответствие с останалите членове на Комитета за парична политика тази седмица, които сигнализираха, че BoE сериозно обмислят въвеждането на отрицателни лихви“, заяви Лий Хардман, валутен стратег в MUFG.

Не мисля, че би било изненадващо да видим как паундът се понижава към нивата от края на март, ако се въведат отрицателни лихви“, допълни той.

Към 13:50 ч. българско време паундът отслабна с 0.4% до 1.2173 долара, като загубата му от началото на април досега достигна 1.9%, което го прави най-лошият представител след основните десет валути. Британската валута докосна за кратко 35-годишно дъно в края на март до 1.1412 долара, тъй като Лондон – най-големият център за търговия с валути в света – попадна под блокада заради разпространението на коронавируса.

Данните на Великобритания от петък показват рекорден дефицит през април в размер на 62.1 млрд. паунда, докато продажбите на дребно за същия месец са се сринали с почти една пета. Според прогнозите на BoE икономиката на кралството ще се свие с 14% тази година.

Паундът отслабва и от липсата на напредък по търговските преговори за Brexit, което може да доведе до т.нар. „твърд Brexit” в края на годината.

Управителят на BoE Андрю Бейли също намекна за отрицателните лихвени проценти, когато по-рано тази седмица говори пред парламента. Това доведе до рекордната отрицателна доходност по двегодишните облигации на страната, които са най-чувствителни към лихвените очаквания. Доходността падна допълнително в петък след коментарите на Рамсдън, достигайки нов рекорд от -0.07% – понижение с цели три базисни пункта.

Коментари: 0