„Икарус“ и „Чавдар“ оживяха в градска изложба

Трима ентусиасти представят градският транспорт на столицата в ръчно изработени макети

„Икарус“ и „Чавдар“ оживяха в градска изложба

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Автор: Вероника Тонева
Виждали ли сте автобус от градски транспорт, произведен през 1965 г.? Ако не сте, вече може да видите негов прототип в изложбата „Модели градски транспорт“, организирана от трима ентусиасти и любители на този тип возила. 

Дариан Георгиев, Ивайло Атамян и Георги Гармидолов изработват изцяло ръчно моделите на автобуси, тролеи и трамваи от близкото минало и на по-модерните им братя, които и днес можем да видим по столичните улици. 

Дариан сподели пред репортер на Economic.bg, че правят всеки макет по точни чертежи от производителите. А когато такива няма…го правят ръчно, с рулетка. Той споделя за себе си, че е ентусиаст на тема градски транспорт, а целта – освен да покаже своето хоби, да докаже, че не всичко е „чупене и драскане“, а има и фенове на градския транспорт, готови да го популяризират.

„Целим всичко да бъде много реалистично и да пресъздадем максимално дадените тролеи и автобуси“, ни обясни Георгиев. Най-старият модел, който можем да видим е ретро трамваят, който доскоро се движеше по линията до площад „Журналист“ по ул. „Граф Игнатиев“. В момента няма информация от къде ще можем да го наблюдаваме, тъй като на 8 май започна част от мащабния ремонт на столичните централни улици.

Изложбата може да видите безплатно в галерия на ул. Денкоглу 24 до 22 май. Моделите са изработени от пластмаса и метал. С течение на времето някои от моделите могат да бъдат заменени с други, за да се покаже богатата палитра от различни макети, които момчетата са изработили.
Коментари: 0