IKEA пуска тестово мебели под наем в 30 държави

Компанията ще предложи офертата на всичките си пазари до 2020 г.

IKEA пуска тестово мебели под наем в 30 държави

Снимка: Pixabay

5724 ~ 2 мин. четене
IKEA иска да пусне наемането на мебели на всичките си основни пазари, за да може да привлече все по-екологично настроените клиенти.

Най-голямата мебелна група в света, известна с евтините си продукти, пусна през февруари на лизинг бюра, легла и дивани. Тя представи плановете си в сряда на събитието, което се проведе в първия устойчив магазин в Каарст, Западна Германия, открит през 2017 година.

Идеята за мебели под наем е продиктувана от факта, че много потребители сменят домовете си по-често, но не могат да си позволят нови мебели всеки път, когато се местят, каза Йеспер Бродин, главен изпълнителен директор на Ingka Group, която притежава повечето магазини на IKEA.

Възможността за отдаване на стоки под наем отговаря на трите основни стратегически цели на IKEA: да бъдат по-достъпни, по-удобни и да се грижат за планетата, каза финансовият директор Ювенсио Маезту, отбелязвайки, че младите хора все повече очакват да наемат продукти и услуги - от музика до автомобили.

IKEA, която през миналата година отчита продажби в световен мащаб от 39 милиарда евро (44 милиарда долара), ще тества редица лизингови оферти, базирани на абонамент, на всичките си 30 пазари до 2020 г., така че продуктите да се използват колкото се може по-често, преди да бъдат рециклирани.

Компанията вече се ангажира да направи всички свои продукти от възобновяеми и рециклирани материали до 2030 г., както и да проектира всичките си продукти за повторна употреба, ремонтиране и рециклиране. През 2018 г. тя е изпълнила 1 милион поръчки за резервни части за ремонтни продукти.

Тестването на услугата за отдаване под наем ще даде възможност на IKEA да проучи издръжливостта на продуктите си, за да утвърди дизайните, които са по-лесни за разглобяване и преместване, каза Пиа Хайденмарк, шеф на устойчивостта на IKEA.

В Холандия IKEA предлага на студенти наемане на легло, бюро, маса и столове за месечна такса до 30 евро ($33,68), докато в Швеция и Швейцария се търсят офис мебели от компании.

IKEA също планира да разшири TaskRabbit, американска онлайн платформа за работни места за сглобяване на мебели, на много повече пазари и търси други подобни възможности за придобиване или партньорство, каза още Маезту.
Коментари: 0