Кой печели 5G състезанието?

САЩ са наваксали изоставането от Китай и Южна Корея, сочи доклад на CTIA

Кой печели 5G състезанието?
572 ~ 2 мин. четене
5G, следващото поколение супер бързи безжични мрежи, вече се случва на някои места по света. САЩ и Китай водят в надпреварата, според доклад на Асоциацията на клетъчната телекомуникационна индустрия (CTIA), представляваща американската индустрия. Любопитното е, че Щатите изоставаха от Китай и Южна Корея преди около година, но ето че са успели да наваксат.

„5G е платформа на утрешната икономика“, казва Мередит Атуел Бейкър, главен изпълнителен директор и президент на CTIA. Според нея новото поколение мрежи ще трансфрмира всичко – от образование, до изкуствен интелект (AI) медицина.

Една от причините САЩ да успеят да наваксат изоставането е политическата воля да направи процеса по актуализиране на мрежите по-бърз, става ясно от доклада. В Европа например е по-скоро обратното – на места все още стои нерешен въпросът с предоставянето на спектър на операторите, а в България той дори не е освободен и продължава да се държи от военните. А подготовката за 5G означава изграждане на необходимата инфраструктура, тестване и стартиране на тестови мрежи на ключови места.

Докладът заключава, че Китай не бие САЩ в 5G надпреварата, въпреки опасенията на администрацията на Доналд Тръмп. Такова мнение сподели и главният изпълнителен директор и президент на AT&T, водещ американски мобилен оператор. През март той отбеляза, че ръководената от него компания стартира 5G на повече от дузина пазари, докато китайските 5G мрежи са все още в тестова фаза. Междувременно Verizon също обяви началото на мрежи от пето поколение в няколко американска града.

Сега докладът на CTIA показва, че тези стартирания се изплащат и САЩ може да се нарече водеща сила в света с най-много търговски внедрявания. Очаква с е 5G мрежи да има в 92 американска града до края на годината.

Въпреки че 5G готовността е важна, повечето потребители ще трябва да изчакат още, преди да получат достъп бърза връзка от следващо поколение. Една от причините е, че на пазара все още няма достъпни смартфони, които да поддържат новите мрежи. Такива бяха показани от няколко производители, сред които Smsung и Huawei. Тепърва обаче предстои да бъдат пуснати в продажба, но срещу много високи цени.

Според Бейкът 5G се развива много по-бързо от очакваното, но САЩ все пак трябва да продължат с усилията, за да избегнат изоставане. Макар тя да е уверена, че страната ще поведе в надпреварата при новото поколение мрежи, възприемането на технологията на национално ниво не означава спечелване. Държавите не се съревновават само за това коя първа ще въведе 5G. Идеята е много по-мащабна – как бъдещите мрежи с много високи скорости и ниска латентност ще стимулират иновациите в различни области и ще успеят ли местните икономики да се възползват от тях. 

Коментари: 0