IKEA ще отглежда салата

Шведската мебелна верига иска да подобри екологичния си профил, продавайки собствени продукти

IKEA ще отглежда салата
612 ~ 1 мин. четене
IKEA, най-големият търговец на мебели в света, започва да продава салата, отглеждана във високотехнологични контейнери извън магазините си, съобщава Reuters. Целта на шведската компания е да подобрява екологичния си профил.

Веригата, която представи своите контейнери с LED захранване в един от магазините си в Германия, ще започне да сервира домашно приготвената салата на клиентите в ресторантите в два от своите магазини в Швеция.

„Условията са перфектни за максимален вкус и растеж, а също така имаме предимството,, че няма нужда от транспортиране“, казва Катарина Енглунд, мениджър за иновации в Ingka Group, която притежава повечето магазини на IKEA.

Контейнерите, управлявани от фирмата за кръгово стопанство Bonbio, разполагат с четири рафта с общо 3600 растения, захранвани с хранителни вещества, извлечени от органични отпадъци, включително остатъци от ресторантите на IKEA. Кръговото земеделие използва отпадъчни храни, превръщани в хранителни вещества, които се използват за отглеждане на нови култури.

Системата, известна като хидропонно земеделие, няма нужда от почва или пестициди и използва 90% по-малко вода, както и двойно по-малко площ спрямо конвенционалното земеделие. LED осветлението пък се захранва от възобновяема енергия, обясняват от IKEA.

IKEA е един от най-големите продавачи на LED светлини, а също така продава домашни хидропонни комплекти за непрофесионални градинари.
Коментари: 0