Икономическа трагедия чака Америка, ако не овладее коронавируса

Това каза председателят на Федералния резерв Джером Пауъл

Икономическа трагедия чака Америка, ако не овладее коронавируса

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ

Снимка: БТА

4217 ~ 1 мин. четене

Америка е поела по дългия път на икономическо възстановяване от пандемичната рецесия, но тъмните облаци остават на хоризонта. Един от основните рискове пред страната е подновеният ръст на инфекциите от коронавирус и ако той не бъде овладян, Щатите не ги чака нищо добро.

Ръстът на заразата може „значително да ограничи икономическата активност, да не говорим за трагичните ефекти върху живота и благосъстоянието“, коментира председателят на Федералния резерв Джером Пауъл във вторник на годишната среща на Националната асоциация за бизнес икономика.

Управлението на този риск, докато ръстовете продължават, ще изисква следване на указанията на медицински експерти, включително използване на маски и мерки за социално отдалечаване“, каза той, цитиран от CNN.

Пауъл повтори призивите си за повече фискални стимули, насочени към подкрепа на най-уязвимите американци. Той каза, че рисковете Конгресът да влее твърде много стимули в икономиката са далеч по-ниски от риска да не се направи достатъчно. Думите му идват докато преговорите по въпроса изпаднаха в затруднение.

Пауъл призова законодателите да действат. „Американският федерален бюджет върви по неустойчив път от известно време“, каза той и добави, че „не е моментът да се дава приоритет на тези опасения“.

Темпото на възстановяване напоследък се забави – след увеличаването на работните места с по над един милион между май и август, през септември бяха отчетени само 661 000 души, обратно стъпили на пазара на труда, което е по-малко от очакванията.

Продължителното забавяне на възстановяването е лоша новина, казва Пауъл.

Тъй като слабостта се храни със слабост."

В крайна сметка безработицата и фалитите винаги ще бъдат част от икономиката. Но наличието на „неподходящо“ количество от двете е лошо за дългосрочната перспектива.

Подкрепи Economic.bg