Facebook и Twitter санкционираха Тръмп заради публикации за Covid

Окрилен от бързото си възстановяване от коронавируса, той заяви, че сезонният грип е по-смъртоносен от коронавируса

Facebook и Twitter санкционираха Тръмп заради публикации за Covid

Снимка: БТА

5072 ~ 1 мин. четене

Facebook и Twitter предприеха бързи действия срещу подвеждащи публикации на американския президент Доналд Тръмп. Вероятно окрилен от бързото си възстановяване от коронавируса, той заяви в двете социални мрежи, че сезонният грип е по-смъртоносен от Covid-19. Официалните данни обаче показват друго и двете платформи този път реагираха мигновено в опит да спрат популяризирането на подвеждаща информация.

Facebook директно премахна поста на държавния глава, а Twitter добави етикет, предупреждаващ за дезинформация относно коронавируса, така че потребителят да е наясно, че публикацията е с подвеждащо съдържание. Микроблогинг платформата също така ограничи опциите за споделянето на туита на Тръмп.

В публикацията, която беше споделена както във Facebook, така и в Twitter, американският президент заяви:

Предстои сезон на грипа! Много хора всяка година, понякога над 100 000, и въпреки ваксината, умират от грип. Ще затворим ли страната си? Не, ние се научихме да живеем с него, точно както се учим да живеем с Covid, при повечето популации далеч по-малко смъртоносен!!!“

Към днешна дата с Covid-19 са заразени над 7.45 милиона души в Съединените щати, от които поне 210 195 са починали, по данни на университета „Джон Хопкинс“. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията около 22 000 души са починали от сезонния грип миналата зима (2019-2020 г.). Най-смъртоносният грипен сезон в САЩ през изтичащото десетилетие е през 2017-2018 г., като според CDC смъртните случаи са 61 000, пише CNBC.

Припомняме, че в края на миналата седмица стана ясно, че Доналд и Мелания Тръмп са заразени с Covid-19. Ден по-късно президентът бе хоспитализиран, а в понеделник вече напусна болницата и се върна за домашно лечение в Белия дом. Междувременно той успя за кратко да излезе от лечебното заведение, поставяйки в риск собствения си живот и този на други хора.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg