Икономическата свобода в България напредва все по-бавно

Състоянието на съдебната система е причината страната да е на задни позиции и да напредва бавно

Икономическата свобода в България напредва все по-бавно

Снимка: Unsplash

За една година България се е изкачила с пет места в индекса „Икономическа свобода по света“, изготвян ежегодно от института Fraser, до 32-ра позиция. Анализът е въз основа на данни от 2018 г., но показва застоя в реформите през последното десетилетие, смятат от Института за пазарна икономика (ИПИ), който е местен партньор на изследването. За сравнение, година по-рано страната ни успя да напредне с девет места в класацията, а най-доброто ѝ представяне остава 27-мо място през 2010 г.

За последните 15 години липсата на най-важните реформи – тези на съдебната система и подобряване работата на правителство и администрация е причина България да не успява да повиши качествено общата си оценка за икономическа свобода“, пише Адриан Николов от ИПИ.

Тридесет и второто място на България в подредбата ѝ се отрежда след получаване на оценка от 7.17 пункта, която се формира от няколко фактора – административни изисквания за правене на бизнес, свобода на международната търговия, стабилност на валутата, състояние на правната система и оценка на правителството. Именно последните два аспекта оказват и най-пагубно влияние на общата оценка за страната ни, тъй като получават най-ниски оценки през годините и не осъществяват особен прогрес от 90-те години на миналия век до днес. Въпреки липсата на съществени реформи в съдебната и изпълнителната власт страната ни се изкачва в класацията и заради някои външни причини – промяна на броя страни, участващи в изданието, промяна в методологията на индексирането и влошаване резултатите на други страни.

Изследването отбелязва и значителни проблеми при регулациите около назначаването и освобождаването на работници, както и при формирането на минималната работна заплата. Припомняме, че в момента се води дебат дали тя да се увеличи по плана на правителството догодина или да бъде замразена. Тя обаче все още не се изчислява по определен механизъм, за какъвто настоява Европейската комисия.

Освен това анализът посочва за слаби безпристрастност на съдилищата и независимост на съдебната система.

Наличието на валутен борд и членството на страната в Европейския съюз от своя страна оказват благоприятно въздействие по мнение на института.

Изследването представя и връзка между нивото на икономическа свобода и доверието в обществото, което най-силно се подобрява с качеството на правната система.

Мястото ни спрямо останалите

Точно пред нас в класацията на института се намират Люксембург и Перу, а с малко изоставане са Испания и Исландия. Подреждането на лидерите по икономическа свобода и тази година запазва обичайната си структура – на първите места се нареждат Хонконг (със стойност на индекса 8.94 от възможни 10 пункта), Сингапур и Нова Зеландия (8,53), а челната десетка се допълва от Швейцария, Австралия, САЩ, Мавриций, Грузия, Канада и Ирландия, като всички са със стойност на индекса над 8. С оценка над 8 вече са и Дания, Литва и Обединеното кралство. На другия край на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като повечето от страните на дъното са в условия на гражданска война, тежка икономическа криза или комбинация от двете.

Коментари: 0