Икономическите данни за Германия са във фокуса на инвеститорите

Последният ден от седмицата завърши с рязко поевтиняване на ценните книжа в САЩ

Икономическите данни за Германия са във фокуса на инвеститорите

Снимка: Pixabay

Последният ден от седмицата завърши с рязко поевтиняване на ценните книжа, след като новите случаи на заболели от коровнавирус отново се покачиха. За ограничаване на разпространението в Тексас отмениха някой от облекчаващите мерки, което покачи недоволството в инвеститорите.

Индустриалният индекс на САЩ се раздели със 730.05 пункта до 25015.55, докато S&P 500 завърши деня при ниво от 3009.05 пункта. Технологичният сектор беше сред най-слабо представилите се, което понижи NASDAQ Composite с 2.6% до 9757.22 пункта. Повторното налагане на някои противоепидемични мерки се очаква да засегне финансовите отчети и може да се очаква да продължи негативното движение на водещите индекси.

В Европа преобладаваше смесена търговия. Индексът на Великобритания FTSE 100 съумя да се изкачи с 0.20% до 6159.30 пункта на фона на негативните настроения. Немският DAX изтри 0.73 на сто от стойността си до 12089.39 пункта, след като започна деня с покачване. Основният натиск дойде от притеснителните данни в САЩ за скока на заболели и стопиране на разхлабващите мерки, обяснява дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Опасенията за наближаване на втора вълна на пандемията насочиха повече капитали към златото, което поскъпна до 1770.83 долара за унция в края на деня. Интересът към среброто беше по-слаб и цената му се понижи с 0.22 на сто до $17.75.

Цената на петрола се понижи за втора седмица от последните три, покрай очакванията за спад в търсенето. Щатския лек суров петрол се търгуваше при цена от 38.16 долара за барел, докато сортът Брент струваше $40.71 преди затваряне на търговската сесия.

Акцентите днес

Икономически данни – Германия

Вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към новините за индекса на потребителски цени в Германия, който ще бъде публикуван в 15:00 часа българско време. Нагласите на анализаторите са за подобряване на показателя на месечна база и задържане на темпа на растеж спрямо година по-рано.

Инструменти на фокус

Nikola – 4 часова

Нововъзникналата компания има стремежи да бъде пряк конкурент на Tesla със своето производство на електромобили и транспортни камиони. След публичното предлагане акциите на Nikola поскъпнаха 9 пъти за по-малко от 3 месеца, но очакваме цената да направи корекция след силния възходящ импулс. Възможно е цената да се понижи с 50% до стойности около 45 долара за акция.

USD/CHF – Дневна

USD/CHF се намира в низходящ тренд, което благоприятства за продажба на валутната двойка. В момента котировките се намират около психологическото ниво 0.95, където се образува зона на консолидация. Очакваме леко поскъпване до нивото на съпротива при 0.9550, откъдето да последва възобновяване на низходящия тренд.

OilUS – 4 часова

Забелязва се обръщаща формация при движението на петрола, което подсказва за развитие на низходящо движение през следващите дни. След пробив под 50 периодната средна цената направи корекция и тест до същата 50 SMA. При това движение цената беше стопирана при $39, след което последва възобновяване на низходящия импулс. Възможно е понижение под тренд линията, при което да последва рязко обезценяване на суровината.

NASDAQ – Дневна

Технологичният индекс върна част от стойността си около опасенията за втора вълна на пандемията от коронавирус. Понижението на индекса формира обръщащ модел дивергенция, при който се очаква по-сериозен спад. Критична точка е достигане до 50 дневната средна, която може да ограничи спада, но пробив под нея би засилил низходящото движение.
Коментари: 0