Ципрас очаква 2% ръст на гръцката икономика и спад на безработицата

През първото тримесечие на 2018 г. в страната ще заработи банка, която ще финансира малките и средни предприятия

Ципрас очаква 2% ръст на гръцката икономика и спад на безработицата

Икономическият ръст на Гърция ще бъде близо 2% за 2017 г. Това каза във вторник премиерът Алексис Ципрас, цитиран от Reuters. Мнението му е малко над ревизираната прогноза на правителството. По-рано правителството в Атина прогнозира, че гръцката икономика ще нарасне с 1.8% през тази година, преразглеждайки предходните очаквания за ръст от 2.7%. 

„Прогнозите, че 2017 г. ще приключи с ръст от близо 2%, ще бъдат потвърдени”, каза Ципрас и добави, че безработицата, която в момента е 21.7%, трябва да спадне под 20% другата година.

Европейската държава, която беше засегната най-тежко от икономическа и дълговата криза, през юни приключи решаващ преглед на спасителната програма за нея и през юли за първи път от три години се върна на пазарите за облигации. Икономическите показатели на Гърция в този доклад са решаващи, тъй като третият ѝ отпуснат заем в размер на 86 млрд. евро изтича през 2018 г.

Нова държавна банка за развитието, чиято цел ще бъде да финансира малките и средни предприятия, ще започне работа през първото тримесечие на 2018 г., каза още гръцкият премиер.

Коментари: 0