Икономическото доверие в ЕС регистрира исторически срив

Сривът в еврозоната се дължи на изключително силен спад на доверието сред потребителите

Икономическото доверие в ЕС регистрира исторически срив
1868 ~ 1 мин. четене

Икономическото доверие в ЕС и еврозоната регистрира исторически срив през април вследствие на пандемията Covid-19 и въведените мерки за ограничаване, отразени в индекса на икономическите настроения, изготвен от Европейската комисия.

В Европейския съюз (ЕС) като цяло икономическото доверие регистрира най-рязък спад от повече от 10 години насам - от 94.6 пункта през март до 65.8 през април, най-ниското от март 2009 г.

Сред страните от еврозоната сривът на икономическото доверие през април отразява общия спад на доверието във всички сектори, с особен интензитет сред потребителите. Така през април той достигна до 67 пункта, докато през март е бил 94.2.

Сред най-големите икономики в блока, Холандия регистрира най-голям спад в индекса на икономическите настроения (-32,6 пункта), следва Испания (-26), Германия (-19,9) и Франция (-16,3). Докато проучването е провеждано не са събирани данни от Италия поради ограничения и мерките за ограничаване на коронавируса. 

Сривът в еврозоната се дължи на изключително силен спад на доверието сред потребителите и във всички бизнес сектори, а сривът бе особено забележим в търговията с услуги и дребно, се казва в изявлението.

Подкрепи Economic.bg