Сертификат „Община без корупция“

По думите на Кирил Петков общините в Бургас, Видин и Русе са заявили, че те трябва задължително да са от пилотните проекти

Сертификат „Община без корупция“

Снимка: БТА

4910 ~ 3 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Иновативна мярка предстои да бъде обявена и тя ще е насочена към сертифициране на общини "без корупция". Това заяви икономическият министър Кирил Петков пред ресорната парламентарна комисия.

Корупцията и инвестициите в България, за съжаление, вече са много свързани. В министерството на икономиката идват от сутрин до вечер различни външни инвеститори и обикновено до 5 минути стигаме до темата "Риск от корупция" и те се страхуват", каза пред депутатите икономическият министър. 

Той каза, че с общините предстои да бъде разработен механизъм, с който да се сертифицира всяка една община с нулева корупция. За да бъде сертифицирана, освен че общината че ще трябва да въведе най-добрите практики, за да се следи нивото на корупция, ще има и независим контрол от международната организация Transparency International. Така всеки инвеститор, който има дори най-малкия проблем да има към кого да се обърне. Самата община, областният управител и кметовете на общините лични трябва да се ангажират, че те ще бъдат част от тази комисия", посочи Кирил Петков. 

По думите му от община Видин са го помолили те да са първата сертифицирана община, от Бургас и Русе са заявили, че те трябва задължително да са от пилотните проекти.

Пред депутатите икономическият министър посочи, че са заложени 430 млн. лв. за подкрепа на бизнеса и се надява да бъдат достатъчни. Петков посочи, че 260 млн. лева са предвидени по мярката "60/40", 100 милиона са за самоосигуряващите се и 30 млн. лева – за авиоиндустрията. С останалите средства ще се финансират потенциални безвъзмездни мерки при евентуално следващо затваряне. 

Според Кирил Петков дизайнът на мярката "60/40" е променен с оглед на това да има достатъчно средства за покриването ѝ.

Мярката "60/40" работи много добре, но все пак я променихме леко, защото имахме ограничения в досегашния бюджет и ако беше продължила да действа в същия порядък, просто нямаше откъде да вземем средства. Знам, че има недоволни бизнеси, но не сме взели сами това решение", заяви Петков.

Той посочи, че от икономическото министерство са провели сериозни и дълги разговори с работодателските организации и синдикатите и на база на тези разговори са взели решение за промяна в мярката.

"При актуализацията на бюджета, ако искаме да върнем стария дизайн на мярката, 430 млн. лева няма да са достатъчни", посочи Петков и уточни, че ако остане старата методика на работа, ще са необходими повече от предвидените сега в актуализацията на бюджета средства, а това решение трябва да бъде взето от Народното събрание.

По време на заседанието стана ясно, че при евентуално затваряне на ресторантите от бранша искат да получат процент от средномесечния си оборот през 2019 г. Разчет обаче за тази мярка все още не е направен от министерството на икономиката.

Министър Петков заяви, че на среща с бранша е получил 60 препоръки за евентуални мерки, една от която е била и тази за процент от оборота.

С финансовия министър обсъдихме, че ако тази мярка бъде обвързана с плащане по банков път на заплатите на служителите и поне 10% от оборота влиза по електронен начин, това би извело сектора на светло", посочи Петков.

Според министъра тази мярка ще срещне подкрепа.

Подкрепи Economic.bg