Икономиката на САЩ расте по-бавно от желанието на Тръмп

Въпреки мащабните данъчни облекчения за фирмите растежът на БВП остава под 3%

Икономиката на САЩ расте по-бавно от желанието на Тръмп

Снимка: БТА

Икономическият растеж на САЩ през 2018 г. е под поставената от Донад Тръмп цел. Американският президент твърдеше, че заради данъчната реформа растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната е поне 3%. Днес обаче федералните данни показаха, че нарастването спрямо 2017 г. е 2.9%. Това според Reuters ще постави под съмнение ефективността от намаляването на корпоративните данъци на обща стойност 1.5 трлн. долара.

Все пак президентът Доналд Тръмп изтъкна годишния ръст като доказателство, че намаляването на данъците и допълнителните правителствени разходи, които помогнаха за увеличаване на дефицита на федералното правителство, са поставили икономиката на пътя на устойчивия растеж.

Белият дом и републиканците твърдят, че огромните данъчни облекчения, които включват намаляване на корпоративния данък до 21% от 35%, ще се изплатят чрез силен икономически растеж. Демократите атакуваха намаляването на данъците, тъй като според тях това облагодетелства богатите американци за сметка на средната класа.

Тръмп обича да изтъква икономиката като едно от най-големите си постижения в първия си мандат. През юли миналата година той заяви, че неговата администрация е „осъществила икономически обрат в исторически мащаб“. По време на президентската си кампания Доналд Тръмп се похвали, че може да увеличи годишния ръст на БВП до 4%.

Падането на растежа под 3% може да разгневи държавния глава, който обикновено обвинява председателя на Федералния резерв за икономическите и пазарните неволи. Следващата седмица Управителният съвет на Фед ще се събере, за да решава за лихвите. Вероятно ще станем свидетели на туитове от страна на Тръмп, с които той ултимативно призовава Джером Пауъл да свали основните лихви.

Икономистите обаче отдавна предупреждават, че целта за 3% растеж е нереалистична, като се има предвид ниската производителност сред другите фактори. Икономистите оценяват потенциала за растеж на икономиката - темпото, с което тя може да се разшири, без да генерира прекалено голяма инфлация, на около 2%.

Актуализираните данни на Търговския департамент също показаха, че растежът през второто и третото тримесечие на миналата година не е бил толкова силен, колкото са били предварителните оценки. Икономиката е нараснала много по-бавно през четвъртото тримесечие, отколкото бе отчетено през март.
И все пак, икономиката на САЩ през 2018 г. реално се ускорява, тъй като година по-рано растежът беше 2.4%.

Данните също показват ръст на потребителските разходи през второто тримесечие и рязко забавяне през последните три месеца на 2018 г.

Ръстът през първото тримесечие на 2018 г. беше ревизиран до 2.5% от 2.2%. Растежът през второто тримесечие е намален до 3.5% от 4.2%. Ръстът през третото тримесечие бе намален до 2.9% от 3.4%. Ръстът на БВП през четвъртото тримесечие бе намален до 1.1% от 2.2%.

Ревизиите в посока надолу през трите тримесечия до голяма степен отразяват понижението на инвестициите на бизнеса, а се предполагаше, че корпорациите вероятно не са превърнали данъчните облекчения в инвестиции. Някои компании като Apple използваха своите неочаквани печалби за да започнат обратно изкупуване на акции.
Коментари: 0