Икономиката на Великобритания с рекорден годишен скок

Въпреки положителните резултати показателите остават по-ниски в сравнение с предпандемичните нива

Икономиката на Великобритания с рекорден годишен скок

Снимка: Pixabay

1352 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Икономическото производство на Великобритания през април се е увеличило с рекордните 27.6% спрямо година по-рано, показват официалните данни на Службата за национална статистика (ONS), цитирани от Reuters. Увеличението отразява скорошното разхлабване на ограничителните COVID мерки, които спряха напълно икономиката на страната.

Анализаторите на Reuters съобщават, че икономическите показатели съвпадат с техните прогнози и посочват, че това е едва началото на връщането на Великобритания към нормални обороти. Само през април продукцията се е увеличила с 2.3%, отбелязвайки най-бързия растеж от юли насам, показват данните на ONS.

Въпреки положителните резултати британската икономическа продукция все още е с 3.7% по-малка в сравнение с февруари 2020 г., преди пандемията да доведе до строгите ограничителни мерки, довели до блокирането на страната.

Днешните цифри са обещаващ знак, че икономиката ни започва да се възстановява“, отбелязва финансовият министър Риши Сунак.

Миналия месец пък Банката на Англия повиши прогнозата си за британския икономически растеж през 2021 г. до 7.25%, след като през февруари набеляза ръст от 5%. „Това би бил най-бързият годишен растеж от 1941 г. насам. Но той се случва след свиване на производството с почти 10%, което бе най-големият спад от повече от 300 години“, посочват от Службата за национална статистика.

Подкрепи Economic.bg