Великобритания също ще дари ваксини на по-бедните страни

Борис Джонсън заяви, че страната ще предостави над 100 млн. дози, а доставките започват през следващите седмици

Великобритания също ще дари ваксини на по-бедните страни

Снимка: БТА

96 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Премиерът Борис Джонсън заяви, че Великобритания ще дари на по-бедните страни над 100 млн. излишни ваксини, с които разполага към момента, предава BBC. Преди официалния старт на срещата на върха на Г-7, той добави, че доставките ще започнат през следващите седмици и трябва да приключат в рамките на година.

Решението на Джонсън идва, след като наскоро президентът на САЩ Джо Байдън обяви дарение от още 500 млн. ваксини на Pfizer на сто държави, след като вече е обещал да изпрати 80 милиона.

В резултат на успеха на програмата за ваксинация в Обединеното кралство, ние сме в състояние да споделим част от излишните си ваксини, с които разполагаме, за да помогнем на нуждаещите се страни“, заяви Джонсън, пояснявайки, че само ваксинацията ще изведе света от пандемията.

Премиерът добави още, че ще призове и останалите лидери да последват неговото решение и това на Байдън. „Ако всеки даде подобно обещание, ще можем заедно да ваксинираме света до края на годината“, казва британският премиер.

Източници на медията твърдят, че се очаква колективно съгласие и общо решение за дарение на ваксини от Г-7. Пандемията е сред основните теми на срещата на върха.

Това не е първото дарение на Великобритания към глобалния ваксинационен процес и пpoгpaмaтa СОVАХ, ĸoятo paзпpeдeля вaĸcинитe cpeщy СОVІD-19 нa cтpaни c пpeoблaдaвaщo ниcĸи и cpeдни дoxoди. Инициативата се подкрепя oт Cвeтoвнaтa здpaвнa opгaнизaция (CЗO) и Глoбaлния aлиaнc зa вaĸcини и имyнизaции (GАVІ). Кралството вече е дарило над 500 милиона британски лири на СОVАХ за разпространение и изследване на ваксините, както и 170 млн. паунда на Индия за медикаменти по време на пика на заразата там.

Коментари: 0