Икономиката е изгубила 2.7 млрд. лв. заради обжалвания на еколози

Всеки ден отлагане или прекратяване на проект води до загуби за обществото и икономиката от 952 595 лв. на ден

Икономиката е изгубила 2.7 млрд. лв. заради обжалвания на еколози

Снимка: Economic.bg

Икономиката на България е изгубила около 2.7 млрд. лв. заради забавяния или прекратяване на проекти, които са оспорвани заради процедури в областта на околната среда. Това става ясно от анализ за обществената цена на забавени инвестиционни намерения в областта на опазването на околната среда на икономиста Красен Станчев, направено по поръчка на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Изчисленията са за периода от 1 януари 2007 г. - 31 януари 2018 г.

Общите загуби са сравними с обема на загубите от природни бедствия и промишлени аварии за периода 2010 - 2017 г., става ясно от анализа. 

В обхвата на анализа са включени договори/ проекти, придобили гражданственост; отложени проекти в областта на изграждането на националната инфраструктура; проекти и договори, по които са образувани съдебни дела. Изследователите са посочили, че анализът е основан на консервативни допускания, а обобщените в него резултати представляват минимален сценарий на ефектите.

Пропуснатото потребление заради забавянето или прекратяването на проекти е оценено на 343 млн. лв., а отрицателните фискални ефекти, като несъбрани данъци са в размер на 277 млн. лв. Според изследователите всеки ден отлагане или прекратяване на проект води до загубена нетна полза за обществото и икономиката от 952 595 лв. на ден.

Нетната стойност на пропуснатите ползи от нереализирани инвестиции след периода на забавяне достига 498 млн. лв. Загубите на собствениците на земи и гори в близост или в защитените територии по Черноморието и в планински местности са оценени на 416 млн. лв., посочи Димитър Чобанов, асистент в проучването.

Коментари: 0