Икономисти: Великобритания е на път към рецесия

Компаниите в страната са песимистични относно бъдещето на икономиката

Икономисти: Великобритания е на път към рецесия

Проучване на агенция Bloomberg показва, че близо 3/4 от анкетирани икономисти очакват Великобритания да се плъзне по пътя на рецесия след вота на британците за излизане от Европейския съюз.

След като Великобритания гласува да напусне Европейския съюз, доверието сред британския бизнес отчита рязък спад. Това показват резултатите от експресно проучване, проведено от агенция YouGov и Центъра за икономически и бизнес изследвания (CEBR). То потвърждава опасенията, че за британската икономика може би предстоят трудни времена.

Резултатите от него: Седмица след референдума, песимизмът сред бизнеса относно състоянието на икономиката на страната през следващите 12 месеца скочи почти двойно до 49%. Нивото на процента преди да станат ясни резултатите от гласуването на британците бе 25%.

Индексът, публикуван от двете компании, провели проучването, отчете драматичен спад на бизнес доверието до 105,0 пункта от 112,6 пункта само в рамките на първи три дни след референдума на 23-ти юни.

Решението на Великобритания да гласува за оттегляне от ЕС предизвика политически хаос, рязка обезценка на британската лира и доста мрачни икономическите перспективи.

На този фон, управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви, че банката вероятно ще трябва да предостави повече парични и лихвени стимули за икономиката още това лято, тъй като има влошаване на перспективите пред британската икономика.

Резултати от проучването предполагат за наличието на значителна шокова реакция на решението за Brexit, заяви директорът на CERB Скот Крофи. Не само фирмите се чувстват далеч по-песимистично настроени относно общото състояние на британската икономика, но и техните очаквания за вътрешните продажби, износа и инвестициите през следващите 12 месеца сякаш паднаха от скала, допълни той, предава БНР.

Изследването сред 1000 британски компании също така показва, че 26% от анкетираните са песимисти за техните собствени бизнес перспективи в сравнение с 16% на това мнение преди референдума. Проучването е проведено между 28-и юни и 1-ви юли.

Все по-песимистично настроен е бизнесът относно операциите през следващата година. Очаква се, че вътрешните продажби, износът и капиталовите инвестиции ще отбележат рязък спад, показва експресното проучване.

Коментари: 0