Илко Семерджиев: Обвиненията срещу мен са „гузен негонен бяга“

По-рано днес прокуратурата повдигна обвинение на служебния здравен министър

Илко Семерджиев: Обвиненията срещу мен са „гузен негонен бяга“

"Обвиненията срещу мен са в стил "гузен негонен бяга" - това се посочва в съобщение, изпратено от пресцентърът на Министерството на здравеопазването, в което се цитира мнението на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Позицията е изразена по повод постановление на Софийската градска прокуратура е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към здравното ведомство.

В позицията се посочва, след встъпването си в длъжност Семерджиев е установил, че от аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства. И към момента граждани продължават да подават информация, че в техните населени места доставките на инсулин от много време са нередовни или дори липсват. Основните причини са "изкупвачески" дейности и паралелен износ, добавя той.

По думите му това е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ не е изпълнила добре своите функции. Проверка е установила, че от години ИАЛ се управлява еднолично и без заместник - директор. В разговор през февруари с директора на ИАЛ - Асена Стоименова, Семерджиев е предложил кандидатура за заместник - директор, а след това е изискал да се извършат съвместни проверки на ИАЛ, НЗОК и НАП по инициатива на МЗ, се посочва още в позицията.

На Стоименова не е искана оставката, се казва в съобщението. Изрично й е било предложено да провери подадените документи за поста заместник-директор на ИАЛ и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице. За това Стоименова е трябвало да докладва на Семерджиев на 27 март, но тя не го е изпълнила, а е подала сигнал в прокуратурата.

"В течение на повече от месец, чрез различни канали Стоименова организира масиран натиск върху мен да не бъде сменяна от поста, който заема - заплаха, каквато не е съществувала", се уверява в позицията на министър Семерджиев.

Семерджиев отбелязва, че ИАЛ е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването и всеки министър на здравеопазването има ясни правомощия по закон, съгласувано с министър-председателя, да определя директора. Нормативно задължение на директора на ИАЛ е да назначава заместник - директора само след съгласуването му с министъра на здравеопазването.

Призовката от Софийската градска прокуратура получих един ден след като МЗ официално оповести на сайта си, че вследствие съвместните проверки с Националната здравноосигурителна каса и Националната агенция по приходите за изкупваческата търговия с дефицитни медикаменти, сигналите за недостиг на лекарства са намалели с около 70 процента, се посочва още в позицията на Семерджиев.

Коментари: 0