Имотека: Продавачите в София се заблуждават за цените на имотите

Интересът на купувачите ще се разшири към нови дестинации

Имотека: Продавачите в София се заблуждават за цените на имотите
5448 ~ 3 мин. четене
Продължава заблудата у част от продавачите на имоти, че ще успеят да продадат на завишени цени. Това се казва в анализ на имотната агенция „Имотека“, според която купувачите в София разширяват периметъра си на интерес.

След като през изминалите 12 месеца центърът, източните и южните квартали бяха най-желани, през 2017 г. редом с тях ще се появят и нови „горещи” точки на активност, пише в анализа. Повечето от тях ще са в близост до планираните линии на метрото и зоните, в които инфраструктурата активно се подобрява или има повече удобства.

„Източните и южните райони ще запазят популярността си, но през 2017 г. очакваме активността на купувачите да се повиши и сред тях да се появят много нови клиенти, които ще се повлияят от развитието на София в перспектива. Те ще търсят имоти на локации, където, поради очаквани инфраструктурни или транспортни подобрения, ръст на цените в дългосрочен план е много вероятен сценарий”, казва Явор Пейчев, регионален мениджър на „Имотека“.

Според него по-силен интерес през 2017 г. ще има в районите на бул. Черни връх и ул. Сребърна, бул. Шипченски проход, кв. Красно село, Бъкстон, кв. Витоша, по протежението на бул. Владимир Вазов. Това са райони, които са активно развиващи се днес, а цените им все още са достъпни. В близките години обаче е вероятно нивата там да се покачат.

През 2017 г. частично ще бъде преодолян и дисбалансът между цените, които част от продавачите предлагат, и тези, на които се сключват реални сделки. „Оптимизмът, с който стартира 2016 г., мотивира много продавачи да предложат на пазара имоти със завишени цени. В резултат, в центъра на столицата днес виждаме изключително широк диапазон – срещат се имоти от 800 до 1 500 евро на кв.м. Разбира се, има разлики в качествата на тези жилища, но реалните пазарни граници са далеч по-тесни. През предстоящата година очакваме продавачите да предложат адекватни на пазара ценови нива”, казва Явор Пейчев.

Затворените комплекси също ще представляват интерес за купувачите през 2017 г. Те ще задържат цени, сходни на настоящите и ще бъдат все по-търсени – не само от традиционната група на младите семейства с деца, но и с инвестиционно настроените купувачи. От Имотека очакват около 5% ръст при сделките, сключени с цел отдаване под наем. Най-желаните имоти ще останат двустайните и тристайните апартаменти. Между 1 и 3 месеца ще се задържи най-често срещаният период за сключване на сделка, казват още от компанията.

Новото строителство, което вече е налично, и имотите, които ще излязат на пазара през идната година, ще бъдат предпочитани. Въпреки че цените им вече са устойчиво по-високи, новите сгради привличат интереса на купувачите заради общото си състояние, енергоефективните си фасади и поддържаните общи части, казват от „Имотека“.  „При традиционното строителство общият вид на сградите не е така привлекателен за клиентите. В същото време повечето етажни собствености не инвестират в поддръжка, което катализира процеса на амортизация”, казва Явор Пейчев.

Като цяло, 2017 ще бъде година на активен пазар, в която предлагането ще отговаря във все по-пълна степен на различните изисквания на купувачите. Възможно е и разширение в ценовия диапазон,  на който се сключват сделки. Ако през тази година най-много бяха покупките между 70 000 и 110 000 евро, то през 2017 г. можем да станем свидетели на движение във възходяща посока на тези показатели.
Подкрепи Economic.bg