Имотният пазар в Дубай контрастира рязко на световните тенденции

Възстановяването на икономиката вероятно ще се отрази на цените

Имотният пазар в Дубай контрастира рязко на световните тенденции

Снимка: Pixabay

2396 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Цените на жилищните имоти в Дубай ще продължат да растат през следващите няколко години, но ще останат сравнително достъпни, сочи проучване на секторни анализатори, анкетирани от Reuters. Икономиката на най-важния търговски и финансов център на Обединените арабски емирства през последните няколко месеца се е възстановила рязко от удара на пандемията благодарение на успешната ваксинационна кампания и отражението от това върху продажбите. 

Очаква се цените на жилищата в Дубай да се повишат с 3% през тази година и с 2.5% през 2022 г., според проучването на Reuters, проведено сред 11 анализатори на имотния пазар. Те са били анкетирани между 11-19 август тази година. Перспективата за развитие контрастира ярко на другите световни пазари на недвижими имоти като Канада, Австралия и Нова Зеландия, където се очаква вече рекордно високите цени на жилищата да се повишат двуцифрено тази година.

„Цените в ОАЕ като цяло все още са с около 36% надолу спрямо върха от 2014 г., така че относително казано все още сме далеч от предишния пик“, казва Фейсал Дурани, ръководител на изследванията в Близкия изток в Knight Frank. Той добавя, че не се очаква толкова бързо покачване на цените на апартаментите, за сметка на къщите и вилите.

Деветима от 11-те анализатори заявиха, че активността на жилищния пазар в Дубай ще се увеличи през следващата година, а останалите, че ще остане същата. Никой от тях не прогнозира тя да намалее. Петима са заявили, че рязкото подобрение на икономиката е най-големият възходящ риск за перспективите пред пазара на жилища през следващата година. Като риск експертите изтъкнаха бързото нарастване на работните места и ефективното справяне с пандемията. Според тях това ще доведе до покачване на цените.

По скалата от 1 до 10 за достъпност, където 1 е изключително евтино жилище, а 10 е изключително скъпо, анализаторите обявиха, че средната стойност на имот в Дубай е 4. Анализаторите обясниха, че една от основните причини жилищният пазар там да остане сравнително евтин в сравнение с други световни пазари е, че има достатъчно предлагане на имоти за живеене.

Подкрепи Economic.bg