Имотният пазар в САЩ се сви повече от очакваното

През февруари новопостроените жилища са намалели с 8.7% спрямо същия месец на предходната година

Имотният пазар в САЩ се сви повече от очакваното

Снимка: Pixabay

Американският жилищен пазар се е свил повече от очакваното през февруари, като строителството на еднофамилни къщи е паднало до 1.5-годишен антирекорд. Изграждането на жилища се е свило с 8.7% до 1.162 млн. броя, съобщава Министерството на търговията. Потъването се дължи в голяма степен на студеното време, което бе сковало Северна Америка миналия месец.

Икономистите, анкетирани от Reuters смятаха, че спадът ще е доста по-малък и очакваха броят на пуснатите в експлоатация домове да бъде около 1.213 милиона.

Намаляват и издадените разрешителни за строеж на нови жилища. Броят им намалява с 1.6% до 1.296 млн. броя през февруари. Това е втори пореден месец, през който издадените разрешителни за строеж намаляват, което според специалисти означава, че в следващите месеци жилищният пазар ще достигне своя пик.

Пазарът на имоти в САЩ започна да се успокоява през миналата година, притиснат от по-високите лихви по ипотечните кредити, поскъпването на дървения материал и недостигът на работна ръка. Всичко това сви запасите и направи жилищата по-скъпи.

Инвестициите в жилищно строителство са намалели с 0.2% през 2018 г., което е най-слабото представяне от 2010 г. насам.

Еднофамилното жилищно строителство, което представлява най-голям дял на жилищния пазар, се е понижило със 17% до 805 000 единици през февруари, което е най-ниското ниво от май 2017 г.
Коментари: 0