Индексите отстъпиха назад

Днес инвеститорите ще бъдат нащрек за решението на САЩ и Канада относно Северноамериканското споразумение за свободна търговия

Индексите отстъпиха назад
368 ~ 3 мин. четене

Вчерашният ден беше белязан от силното влияние на мечките. Водещите щатски индекси прекъснаха 4-дневната печеливша серия и отстъпиха назад след достигането на новите рекорди. Основна причина за това беше новината, че Тръмп възнамерява да наложи нови мита на Китай в размер на 200 млрд. долара. Обхватът на засегнатите стоки е голям и ще внесе допълнително напрежение между двете най-големи икономики в света. Влизането в сила на новите тарифи ще отнеме време и е възможно да стане на части, но отговор от Пекин ще последва незабавно. 

Dow Jones изтри повече от 0.5% от стойността си и затвори сесията на 25987 пункта – под психологическата граница от 26000 пункта. Широкият S&P 500 се понижи с 0.44% до 2901 пункта, а NASDAQ - с 0,26% до 8088 пункта – все още над важните нива при 2900 и 8000. Компаниите, които са силно чувствителни спрямо търговските взаимоотношения на САЩ и Китай - Boeing и Caterpillar – пострадаха най-много от излязлата информация. Акциите им се понижиха с респективно близо 1% и 2%. 

В Европа настроенията бяха сходни. Водещите индекси приключиха сесията на червена територия. Британският FTSE се раздели с 0.62%, френският CAC – с 0.42%, а немският DAX - с 0.54%, посочва дневният бюлетин на "Елана Трейдинг". 

В края на деня ценните метали записаха загуби – златото поевтиня с 0.56%, а среброто – с 1.43%. Петролът сорт Брент поскъпна с 0.36% до 77.57 долара за барел, а щатският му конкурент – с половин процент до 70.04 долара. 

Днес инвеститорите ще бъдат нащрек за решението на САЩ и Канада относно Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA).

Акцентите днес

Данни за инфлацията - Еврозона

Еврозоната ще публикува данни за инфлацията за август в 12:00 часа. Консенсусната прогноза е, че цифрите няма да покажат изменение в индекса на потребителските цени, който ще остане 2.1%. Базисният индекс, който изключва разходите за волатилните енергия, храна, алкохол и тютюн, също се очаква да остане непроменен на ниво 1.1%. Целта на Европейската централна банка е инфлацията да се задържи близо до, но не повече от 2%. Очаква се ЕЦБ да прекрати програмата за изкупуване на активи до края на годината и е възможно лихвените проценти да бъдат повишени през следващата.

Инструменти на фокус

Barclays - Дневна

Британската банка губи от пазарната си капитализация вече четири месеца, а в началото на август реализира солиден спад в цената на акциите си, губейки повече от 5% от стойността си, и проби 50-дневната средна. Котировките са по средата на формирания канал и очакваме да продължат да падат до поне 174-175 паунда, като е възможно понижението да е и по-голямо, след което очакваме отново да се покачат, но с по-слаб темп на растеж. Към момента е удачен вход в къса позиция с цел 175 паунда за акция.

NZD/AUD – 4 часова

NZD/AUD формира възходящо движение през последните три седмици, след като котировките пробиха 50-периодната средна ЕМА. Очакваме в краткосрочен план трендът да продължи, поради което може да се влезе в дълга позиция до достигане на 0.9225, със средносрочен потенциал за 0.9300 От началото на годината валутната двойка се движи в рамките на 0.9000-0.9500, поради което смятаме, че не би било удачно да се влиза в дългосрочна позиция преди да бъде установен постоянен тренд.

Nat Gas - Дневна

Природният газ има дълъг път докато възстанови загубите от началото на февруари. Оттогава насам суровината се движи в относително възходящ канал, като през юли отново поевтиня. В момента котировките са около 50-дневната средна ЕМА, но осцилаторът Стохастик ни кара да смятаме, че цената ще продължи да расте, макар и с бавен темп. Подходяща е дългосрочна покупка с цел 3.2500.

DAX - Дневна

Немският бенчмарк образува формация триъгълник, за която е характерно, че при стесняване на движението в острия му ъгъл, често котировките рязко променят посоката си. В случая смятаме, че пред DAX стои повишение, като първото ниво на съпротива, с което ще трябва да се справи, е при 12600. Ако успее да достигне пробие горната линия на триъгълника и достигне до тези пунктове, ще има достатъчно силен бичи сигнал, който може спокойно да се използва за покупка. В краткосрочен план обаче очакваме понижение до зоната на подкрепа и неуспешен пробив, което отново може да се използва за вход в позиция.

Подкрепи Economic.bg