Independent: Мишел Барние разнищи плана на Мей за Brexit

Часове по-рано британският премиер каза, че няма да прави повече отстъпки в преговорите с Брюксел

Independent: Мишел Барние разнищи плана на Мей за Brexit

Снимка: БТА

3185 ~ 2 мин. четене
Мишел Барние, основният преговарящ по Brexit от името на Брюксел, разнищи новия план на Тереза Мей за излизането на Великобритания от ЕС, пише The Independent. Това се случи само часове, след като британският премиер заяви, че няма да има повече компромиси от нейна страна.

Барние описа широк спектър от сериозни опасения относно предложението на Мей за контрола на митниците и регулациите за единния пазар на ЕС. Според главния преговарящ на Брюксел сложното предложение на Мей вероятно ще създаде огромни количества нова документация.

„Brexit не може и няма да оправдава допълнителна бюрокрация“, заяви Барние. Той каза също, че е казал на страните членки на ЕС да се подготвят за сценарий с Brexit без споразумение между Лондон и Брюксел. Барние също така изрази редица опасения по отношение на плана на Мей Обединеното кралство да продължи да следва „общата нормативна база“ на единния пазар на стоки.

Британският министър-председател се надяваше, че предложението ѝ ще позволи безпроблемна търговия с ЕС. Главният преговарящ на Брюксел обаче каза, че планът за британските услуги да се направи изключение и те да не се съобразяват с европейските правила, би дал значително конкурентно предимство на Великобритания. Според Барние съгласяването с това предложение би било против интересите на самия ЕС.

Изключването на някои продукти, като храна за животни например, от списъка със стоки, които трябва да се търгуват според правилата на единния пазар на ЕС, би било неоправдано, смята още главният европейски преговарящ по Brexit. „Имаме дълг да се грижим за защитата на клиентите от единния пазар и въз основа на какво можем да приемем свободното движение на стоки (от и към Великобритания – б.р.)?“, каза Барние.
Подкрепи Economic.bg