Индийски компании с интерес за инвестиции в различни сектори у нас

След подписано споразумение, най-голямата бизнес организация в Индия ще насочва своите членове към индустриалните ни зони

Индийски компании с интерес за инвестиции в различни сектори у нас
1300 ~ 3 мин. четене

Индийски компании проявяват интерес за инвестиции в България в много различни сектори. Това стана ясно по време на среща на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев с най-голямата бизнес организация в Индия – FICCI.

Потенциалните инвеститори са се насочили към сфери като автомобилостроене, информационни и комуникационни технологии, хранителната промишленост, селското стопанство и производството на дрехи.

Манолев е разговарял с тях и ги е поканил да посетят страната ни и конкретни локации, които биха били подходящи за разкриване на техни производства. Инвестицията в България може да донесе и друг позитив за индийските компании, които ще получат достъп до единия европейски пазар, а стратегическото ни географско положение ни прави атрактивни и за локация за бизнес с трети страни от Близкия и Далечния Изток, обясни Манолев.

Основана през 1927 г., FICCI е най-голямата и най-стара бизнес организация в Индия. Тя обслужва членовете си от индийските частни и публични корпоративни сектори и мултинационални компании, като достига до над 250 000 компании.

 „Икономическата политика на България поставя акцент върху развитието на индустрии с висока добавена стойност като информационни технологии, автомобилната индустрия, машиностроенето, химическата и фармацевтичната промишленост, и можем да предложим добри възможности за индийски инвестиции в тези области“, посочи Александър Манолев.

„Страната ни има ключови елементи, необходими за успеха на бизнес и инвестиционните проекти: финансова и макроикономическа стабилност, благоприятен данъчен режим, квалифицирани професионалисти, както и най-ниските оперативни разходи в Европа. Но най-важно от всичко са и редицата успешни примери на индийски компании, които оперират в страната ни“, подчерта Александър Манолев.

Той се спря и на някои от реализираните инвестиции от Индия през последната година. Компанията Sutherland Global Services предлага аутсорсинг на бизнес процеси и оперира пет центъра в България, в които работят над 2000 високоплатени специалисти. Тя обслужва и клиенти от цял свят, сред които и Cisco, DELL, McAfee, Allianz, Google, Amazon и др., като планира да разраства дейността си у нас.

Друг добър пример е този на индийската ИТ компания „Феуджи (Feuji Inc), която откри център за аусторсинг и ИТ услуги, подпомагащ дейността на HP и компанията DXC в България. „Феуджи“ обслужва от страната ни и американските компании VMware и AGCO.  Понастоящем за нея работят около 100 специалисти. Индийската „Синегранд“ оперира 3 киносалона в България и планира да инвестира през следващата година още 3 млн. евро в откриване на нови обекти. Индийски компании имат инвестиции у нас и в туризма, медицината, фармацията, земеделието и др.

По време на срещата бяха представени и предимствата, които Национална компания „Индустриални зони“ (НКИЗ) може да предложи в локациите, които оперира. Подписано бе и Споразумение за партньорство между Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ и Ракеш Бакши, член на Управителния съвет на FICCI, по силата на което организацията ще насочва своите членове, проявяващи интерес към България, към държавните индустриални зони. 

Зам.-министър Манолев посети и една от най-големите фабрики за производство на обувки в Индия и разговаря с Пуран Давар, председател на Dawar Footwear Industries и регионален председател на Съвета за износ на кожи на Индия. Двамата разговаряха за възможностите за инвестиции в нашата страна. Александър Манолев акцентира, че България има традиции в производството на кожени дрехи и обувки и може да предложи редица предимства при дадена инвестиция. „Атрактивни за Вас биха били локации, които да дадат достъп до единния европейски пазар и същевременно удобни за внос и износ на суровини към трети страни“, посочи икономическият заместник-министър. Той представи два от проектите, по които работи Министерството на икономиката – за обособяване на индустриални зони при Кърджали и Сандански.

Подкрепи Economic.bg