Индийският милиардер, който фалира заради брат си

Войната на братята Амбани тече от години с ясен победител

Индийският милиардер, който фалира заради брат си

Мукеш и Анил Амбани

Един от най-богатите мъже в Индия обяви фалит и поиска защита от съда, борейки се да спаси компанията си след загуба на брутална ценова война с по-големия си брат.

Безжичният телекомуникационен бизнес на Анил Амбани, Reliance Communications, обяви в неделя, че е поискал от Индия индийския национален правен съд да продаде активите си и да уреди милиарди дългове. 

Акциите на компанията се сринаха с повече от 50% в Мумбай в понеделник, но по-късно през деня възстановиха някои загуби, за да затворят с 35% надолу.

Компанията, която дължи около 7 млрд. долара, се стреми да разреши своя "съществен и неустойчив дълг и задължения" чрез съда, се казва в изявление.

Съгласно правилата за несъстоятелност и банкрут в Индия съдът разполага с девет месеца, за да улесни продажбата на мобилните активи на Амбани. Ако не успее, компанията ще бъде обявена в несъстоятелност и ликвидирана.

Тежкото положение на Reliance Communications, някога една от най-големите телекомуникационни компании в Индия, подчертава зашеметяващия начин, по който по-големият брат Мукеш Амбани, разби индустрията в последните години.

Мукеш Амбани стартира свой собствен мобилен оператор, Reliance Jio, през 2016 г., предлагайки шест месеца безплатен 4G интернет и невероятно евтини цени. Блокбъстър дебюта на компанията предизвика брутална ценова война, която доведе до намаляване на цените на мобилните данни от 206 рупии ($3) за гигабайт през 2016 г. до 12 рупии ($0.16) през 2018 година.

Jio натрупа над 280 милиона абонати за по-малко от три години.

Ценовата война не мина и без няколко жертви. Британският мобилен гигант Vodafone обедини индийските си операции с местния конкурент Idea Cellular, за да остане конкурентен, докато други излизат от пазара като цяло, включително Reliance Communications.

Компанията на Анил Амбани обяви в края на 2017 г., че ще продаде основния си потребителски мобилен бизнес, включително високоскоростния си трафик и над 43 000 кули за мобилни телефони, на Reliance Jio. Оттогава тя се фокусира върху корпоративни клиенти, като им осигурява достъп до интернет центрове за данни и подводна кабелна мрежа.

Но сделката с Reliance Jio е блокирана от Министерството на телекомуникациите на Индия заради съмнения относно способността на Reliance Communications да изплати дълговете си. Компанията заяви в неделя, че не е успяла да постигне консенсус с повече от 40 кредитора.

Сблъсъкът в мобилната индустрия е само последният епизод в продължителна вражда между братята Амбани. След смъртта на баща им през 2002 г. те започват да водят горчива битка за контрол над огромната бизнес империя на Reliance, която той изгражда десетилетия наред.

Мукеш Амбани се очерта като ясен победител. Неговото нетно богатство е близо 50 млрд. долара, според Форбс, далеч повече от състоянието от $2 млрд. на по-малкия брат Анил.
Коментари: 0