„Индипендънт“: Заради Brexit Великобритания ще се разпадне като Югославия

Според изданието при излизане без сделка Шотландия и Северна Ирландия може да напуснат Обединеното кралство

„Индипендънт“: Заради Brexit Великобритания ще се разпадне като Югославия

Борис Джонсън и премиерът на Шотландия Никола Стърджън

Снимка: БТА

15635 ~ 2 мин. четене

Както осемте територии на бившата голяма и мултикултурна Федерална република Югославия в крайна сметка се превърнаха в конфедерация на Сърбия и Черна гора, а след това и просто Сърбия, така и Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия изглежда е готово да се "свие" и през следващите няколко години да се превърне в Англия плюс Уелс - и без съмнение в крайна сметка просто Англия. Това прогнозира в своя уводна статия днес британският в. "Индипендънт" по повод политиката на британския премиер Борис Джонсън за излизане на страна от Европейския съюз.

Джонсън нарича Обединеното кралство „най-успешният политически и икономически съюз в историята“. Но той може да се окаже последният министър-председател на Обединеното кралство, каквото го познаваме, и това в много голяма степен ще бъде негова вина, пише ежедневникът.

Влагането на 300 милиона британски лири в проекти в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, оформянето на ролята на министър на съюза и бомбастичните определения „страхотните четири“ няма да е достатъчно, за да спаси Великобритания от предстоящото разпадане.

Страната е изправена пред най-смъртоносната заплаха след разделянето с Ирландия през 1922 г .: Brexit и демократичните предизвикателства, които се пораждат. Едва ли си струва да се споменава, че именно участието на Джонсън в референдума през 2016 г. ни доведе до този ход, припомня изданието. Хората от Северна Ирландия и Шотландия гласуваха да останат в ЕС и твърдят, с право, че няма мандат да ги откъсне от Блока, със сигурност не и в случай на излизане без сделка.

Разликата между тези две части на кралството и, да речем, Лондон или Бат (които също подкрепиха на референдума оставането в ЕС) е, че шотландците и северноирландците имат право при определени условия да организират плебисцит, за да определят собственото си бъдеще. Те също могат да гласуват, за да напуснат Обединеното кралство. Дейвид Камерън веднъж отбеляза, че съюзът на Англия и Шотландия е по-ценен за него от въпроса за Brexit; Г-н Джонсън трябва да каже същото и да осъзнае същата истина, добавя "Индипендънт".

"Разводите имат навика да се превръщат в гадни и случаят сега не е изключение. Обединеното кралство се развежда с ЕС, шотландците се развеждат с англичаните, северноирландците се развеждат с британците и влизат отново в ЕС - подобни сътресения могат да бъдат управлявани с добронамереност веднъж на век. Днес те ще бъдат обединяващи за няколко кратки години. Наближават 2020-те и изглеждат години на политически раздори и икономически спад. Кой е гласувал за това?", завършва коментарът на изданието.

Подкрепи Economic.bg