Индонезия търси над 400 млн. долара от Google

Технологичният гигант е разследван за неплатени данъци и укриване на ДДС

Индонезия търси над 400 млн. долара от Google

Технологичният гигант Google може да отнесе сериозна глоба, след като Индонезия започна разследване срещу компанията за неплатени данъци, съобщава Reuters, цитирайки местните власти.  

Проверката е за последните 5 години, като само за 2015 г. на американската фирма може да бъдат поискани 400 млн. долара, ако се окаже, че е избягвала данъци.

Данъчната служба твърди, че през миналата година Google Indonesia е платила по-малко от 0.1% от общия си приход и дължимо ДДС.

От компанията обаче категорично отрекоха подобни твърдения и заявиха, че си сътрудничат с местните власти и са платили всички дължими данъци.

Ако се докаже вината й, Google ще трябва да плати глоба от 418 млн. долара и то само за 2015 г., което е 4 пъти повече от реално дължимата сума, съобщават индонезийските власти. Те обаче отказаха да прогнозират какъв ще е размерът на санкцията за 5-годишния период.

По-голямата част от приходите, генерирани в страната, са дело на офиса на компанията за Югоизточна Азия в Сингапур. Той обаче отказа да бъде одитиран през юни, което принуди данъчната служба да трансформира случая в наказателно разследване.

„Аргументът на Google е, че те просто са извършвали данъчно планиране. Данъчното планиране е законно, но агресивното такова – до степен, в която страната, където е реализиран прихода да не получи нищо – не е законно“, посочиха от приходното ведомство.

Данъчните ще привикат на разпит директори от Google Indonesia, които заемат постове и в офиса на компанията за Югоизточна Азия. Действията им са координирани и с индонезийската полиция.

Обикновено отнема 3 години на местната съдебна система да разреши такива казуси. Подобни разследвания ще започнат и срещу други компании, които доставят услуги и съдържание по интернет.   

Коментари: 0