Производствената инфлация в САЩ скочи безпрецедентно през август

Недостигът на работници и проблемите с веригите за доставки повишиха цените

Производствената инфлация в САЩ скочи безпрецедентно през август

Снимка: Unasplash

1204 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Покачването на средните цени при производителите в САЩ е достигнало 8.3% през август спрямо същия месец на 2020 г., което е най-голямото годишно увеличение, откакто Министерството на труда го изчислява – от 2010 г., съобщава AP.

По предварителни данни на ведомството индексът на производствените цени, който измерва инфлационния натиск преди да достигнат до потребителите, се е повишил с 0.7% през август спрямо юли тази година, след като се увеличи с 1% през юни и юли.

Инфлацията в САЩ се раздвижва, тъй като икономиката се възстановява от COVID мерките, влезли в сила миналата година. Недостигът на работници и проблемите с веригите за доставки повишиха цените, а Джером Пауъл, председател на Фед, заяви, че това покачване е временно. Той също така предупреди за възможно преждевременно увеличение на базовите лихви на централната банка, което потенциално може да забави възстановяването на икономиката.

След пандемията веригите на доставки не са същите и най-вероятно никога няма да бъдат“, се казва в доклад на Contingent Macro Advisors.

Като се изключат променливите цени на храните и енергията – т. нар. „основни цени“ – производителите покачването е с 0.6% през август спрямо юли и с 6.7% в сравнение с година по-рано. Цените на храните са скочили с 2.9% миналия месец, след като отчетоха спад през юли. През последната година цените на храните на едро са се повишили с 12.7%, включително скокове от 59.2% за говеждо месо и 43.5% за олио за готвене. Цените на енергията са се повишили с 0.4% през август спрямо юли и с 32.3% през последната година, показват данните.

Окончателният доклад на Министерството на труда за потребителските цени през август излиза във вторник.

Подкрепи Economic.bg