Инфлацията в Турция се ускори до 19%

Лирата поскъпна с половин процент

Инфлацията в Турция се ускори до 19%

Снимка: Twenty20

5964 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Инфлацията в Турция се ускори повече от очакваното през юли почти до нивото на основния лихвен процент, което намали шансовете за преждевременно свиване на разходите по заеми – ход, на който президентът Реджеп Тайип Ердоган държи от месеци.

По-високите цени на енергията и въздействието на възстановяващата се икономика доведоха годишната инфлация до 18.95%, с което реалният лихвен процент, коригиран спрямо инфлацията, достига пет базисни пункта. Само за сравнение, месец по-рано инфлацията бе 17.53%.

Данните поставят управителя на централната банка Шахап Кавджъоглу с вързани ръце, тъй като той обмисляше призивите на президента Реджеп Тайип Ердоган за намаляване на разходите по заеми. Кавджъоглу обеща да запази лихвените проценти над очакваната и реалната инфлация, което означава, че цените ще трябва да се охладят бързо, за да позволи намаляване. А гуверньорът прогнозира, че поевтиняване може да има едва през последното тримесечие. 

Турската централна банка не може сериозно да обмисли намаляване на лихвения процент, тъй като основната инфлация е само незначително под лихвения процент от 19%“, обясни Пьотр Матис, старши анализатор на валутните курсове в InTouch Capital Markets Ltd.

Лирата поскъпна с 0.5% след новината за инфлацията, тъй като това означава отлагане на намаляването на лихвения процент. Към 12:30 ч. българско време 1 долар се търгуваше за 8.3231 лири. В предишната сесия турската валута поскъпна с над 1%.

Нарастващите глобални разходи за енергията принудиха правителството да повиши цените на електроенергията и природния газ през юли, като тласна инфлацията в сектора до над 21.5%. Натиск върху цените имаше и при пътуванията и туризма, където имаше значително увеличаване на активността заради едноседмичния религиозен празник в мюсюлманската държава. Цените на храните, които представляват около една четвърт от инфлационната кошница, се повишиха с 24.9% на годишна база, добавяйки близо 1.3 пункта към годишната инфлация през месеца.

Централната банка прогнозира значителен спад в растежа на цените през последното тримесечие, което може да отвори прозорец за намаляване на лихвите по-късно през годината.

Подкрепи Economic.bg