Инфлацията в Турция удари 24.5%, лирата пропада

Повишението на цените продължава да изпреварва темпа на ръст на лихвите в страната

Инфлацията в Турция удари 24.5%, лирата пропада
Автор: Цветан Петров

Инфлацията в Турция през септември достигна 24.5% спрямо същия месец на 2017 г. Ръстът е и спрямо август тази година, когато инфлацията стигна 17.9%. Това е почти най-високо равнище от влизането на бившия турски премиер и настоящ президент Реджеп Ердоган във властта преди 15 години.

Така инфлацията в югоизточната ни съседка нараства за шести пореден месец, като ръстът надхвърля очакванията на икономисти, участвали в допитване на американската телевизия Bloomberg – те са прогнозирали 21.1%.

Данните за турската инфлацията изпращат политиците, занимаващи се с валутната политика на страната, в задънена улица. Централната банка на страната миналия месец повиши основните си лихвени проценти до най-високо им равнище от почти две десетилетия насам, но цените в Турция нарастват с най-бързото си темпо от юни 2003 г. насам.

През последните седмици, покрай посещението на Ердоган в Германия, където се срещна с канцлера Ангела Меркел и президента Франк-Валтер Щайнмайер, турската лира беше започнала постепенно да си връща загубените позиции спрямо долара и еврото. С обявяването на инфлационните данни обаче този положителен тренд приключи. Към 11:12 ч. българко време турската валута е поевтиняла с 1.66% спрямо американската, а спрямо европейската спадът е от 1.01%.

Коментари: 0