Инфлацията във Венецуела надхвърли 4000%

Страната бързо се приближава към хуманитарна катастрофа на фона на икономическата политика на властите

Инфлацията във Венецуела надхвърли 4000%

Венецуела бързо се приближава към хуманитарна катастрофа на фона на икономическата политика на властите, която допринесе за обезценяването на местната валута боливар, както и до скок на цените. В цялата страна има недостиг на храна и лекарства, съобщават CNN Money.

От началото на 2017 г. боливар е загубил 96% от стойността си. Във вторник 1 долар се продава за около 84 хил. венецуелски боливара. В началото на този месец 1 долар струваше 41 хил. боливара. А в началото на тази година 1 долар можеше да се купи само за 3 100 боливара. Това показват данните от сайта DolarToday, фокусирани върху Латинска Америка.

В същото време инфлацията във Венецуела достигна около 4115% през тази година, според проф. Стив Ханке от университета "Джон Хопкинс". „Икономиката попадна в „споралата на смъртта”, казва Ханке и отбелязва, че ситуацията се влошава драстично през последните две седмици.

Други оценки са по-ниски от тези на Ханке, но пак са прекалено високи за стандартите на всяка страна. Венецуелската аналитична компания Ecoanalitica изчислява, че цените през октомври са се увеличили с 1430% в сравнение с предходната година. Цените в хотелите и ресторантите са нараснали с 70% през октомври спрямо предходния месец.

Кризата във Венецуела се засили, тъй като правителството на страната просрочи поредица от плащания по дълга си. В началото на ноември, президентът на Венецуела, Николас Мадуро обяви, че страната ще преструктурира външния дълг.

Общите задължения на страната надхвърлят дължимото към облигационерите. Като цяло Венецуела дължи 141 млрд. долара на облигационери, Русия, Китай, изпълнители и доставчици на петролни услуги, според анализ на Moody's Investor Service.

Коментари: 0