Иновативна „втора кожа“ ще следи здравни показатели

Ултра тънкият дисплей ще помага на медиците, но и ще служи за комуникация между потребителите

Иновативна „втора кожа“ ще следи здравни показатели

Снимка: Screenshot

656 ~ 2 мин. четене

В Япония изобретиха ултра тънък дисплей, който може да се залепи като „втора кожа“ директно върху човешкото тяло. Устройството, подобно на лента, е дебело една един милиметър и може да следи важни за здравето ни показатели, както и да изпраща и получава съобщения.

Според професор Такао Сомея от университета в Токио, който е автор на иновацията, „кожата“ може ще помага на медиците да наблюдават своите пациенти пациенти по всяко време. Тя ще е полезна и за близките на болните. Благодарение на технологията те ще са винаги в течение на тяхното състояние дори от разстояние, така че да могат да реагират незабавно при нужда.

С нея, дори в домашни условия, ще може да се споделят медицински данни с личните лекари, които така ще могат да комуникират по-добре с пациентите си, обяснява Сомея, цитиран от Digital Journal.

Въпросната лента може да бъде прикрепена за дланта на ръката или за задната ѝ част. Тя е в състояние да напомня на човека, който я носи, че е дошло време да пие лекарствата си, но и да му позволи да общува по изцяло нов начин със своите деца и внуци например. „Поставяйки я върху кожата си, вие ще я почувствате като част от своето тяло“, казва професорът.

Не е случайно, че идеята за изобретението се ражда именно в Япония, където населението застарява с бързи темпове. С тази нова „кожа“ възрастните хора в страната ще бъдат значително подпомогнати в грижата за здравето.

Устройството е съставено микро LED дисплеи и опънато окабеляване, монтирани върху гумен лист. Освен тях има още сензор с малки електроди и безжичен комуникационен модул.

То може да стои върху тялото в продължение на седмица без да причини възпаления на кожата. „Кожата“ е достатъчно лека и фина, така че човек да забрави, че я носи.

Освен за медицински нужди, устройството се явява и като реплика на популярните в последно време „носими“ (wearable) джаджи, които хората използват по време на спорт, за да следят показателите си или маршрута.

Сомея има предвид и други приложения. Според него технологията може да се полезна за служителите, които чрез нея лесно да преглеждат ръководства за работа например.

Устройството ще бъде представено официално на ежегодната среща на Американската асоциация за напредък в науката в Тексас тои уикенд.

Технологията е създадена в партньорство с японския гигант в печатарската техника Dai Nippon Printing. Планира се тя да бъде пусната на пазара в рамките на три години.

Подкрепи Economic.bg