7 интересни факта за Amazon, които вероятно не знаете

Как е измислено името на компанията и откъде идва името на Kindle

7 интересни факта за Amazon, които вероятно не знаете

Когато Amazon стартира през 1995 г. като уебсайт, който продава само книги, основателят Джеф Безос има визия за експлозивния растеж на компанията и доминация в електронната търговия.

Той знае още от самото начало, че иска Amazon да бъде „магазин за всичко“.

В книгата на Брад Стоун от 2013 г. за произхода на Amazon той рисува картина на ранните дни на компанията и как тя е израснала до гиганта, който е днес.

Ето 7 интересни факта, събрани от Бизнесинсайдър, които може би не знаете за една от най-скъпите компании в света:

1."Amazon" не е първоначалното име на компанията


Джеф Безос първоначално искал да даде на компанията магически звучащото име Cadabra (Кадабра). Първият адвокат на Amazon, Тод Тарбърт обаче го убедил, че името звучи твърде сходно с "Cadaver" (труп на английски), особено по телефона.

Безос също предпочитал името Relentless (Безмилостен). Ако посетите Relentless.com днес, познайте къде води този сайт.

Най-накрая той избрал Amazon, защото му харесвало компанията да носи името на най-голямата река в света, откъдето идва и оригиналното лого.

2. Книга за лишеи спасила Amazon от фалит

Дистрибуторите на книги изисквали от търговците на дребно да поръчват десет книги наведнъж, а Amazon все още не се нуждаела от толкова много инвентар (или нямала толкова много пари).

Така че екипът открива вратичка. Те поръчват една книга, която им необходима и девет копия на книга за лишеи, която винаги стояла на склад.

3. Първият голям коледен сезон на Amazon е през 1998 г.


Компанията била с драматично малък персонал. Всеки служител трябвало да се включи в центровете за изпълнение на поръчки. След това Amazon обещава, че никога няма да има недостиг на работна ръка, за да отговори на търсенето по празниците, поради което днес Amazon наема толкова много сезонни работници.

4. Когато eBay стартира, Amazon се опитва да изгради свой собствен сайт за аукциони, за да се конкурира

Идеята не се осъществила, но самият Безос я харесал.

5. Недоволните клиенти може да пишат имейл с оплакване лично на Безос

Обикновено той препраща съобщението на съответния човек, отговорен за въпроса - с едно ужасяващо допълнение: "?".

6. Преди Google да има „Street View“, Amazon има „Block View “

През 2004 г. Amazon пуска търсачката A9.com. Екипът на A9 стартира проект, наречен Block View, нещо като Жълти страници, който ще свърже снимките на улиците на магазини и ресторанти с техните обяви в резултатите от търсенето на A9. При бюджет от по-малко от 100 000 долара, Amazon изпраща фотографи до двадесет големи града, където те наемат превозни средства, за да започнат да снимат ресторанти.

Amazon изоставя Block View през 2006 г., а Google стартира Street View през 2007 г.

7. "Fiona" е оригиналното кодово име за Kindle на Amazon


Kindle е получил оригиналното си име от книгата „Диамантената епоха“ на Нийл Стивънсън.

Това е роман за бъдещето, посветен на инженер, който краде рядък интерактивен учебник, който да даде на своята дъщеря, гладна за знание, Фиона. Екипът, който работи върху прототипите на Kindle, мислел за този измислен учебник като шаблон за устройството, върху което работи. Екипът накрая помолил Безос да запази името Фиона, но той решил да предложи друго, Kindle, защото това предизвикало идеята.

Коментари: 0