Интересуваме се от 9 португалски F-16

Първите бойни самолети ще бъдат доставени до началото на 2019 г.

Интересуваме се от 9 португалски F-16

България е изискала информация от Португалия за модернизирането на 9 употребявани изтребителя F-16. Това е заявил говорител на португалското Министерство на отбраната, цитиран от IHS Janes.

Запитването е станало, след като парламентът даде зелена светлина за започване на проекта за покупка на западни изтребители. Португалия с F-16, Швеция с Gripen и Италия с Eurofighter Typhoon са трите варианта, към които се е насочило българското МО. Само шведските самолети са нови.

Говорителят на португалското МО е уточнил, че освен от България, и от Румъния има запитване за придобиването и модернизирането на 12 броя F-16. Северната ни съседка вече закупи 12 машини от същия тип и първите от тях се чакат наесен.

От военното министерство в Лисабон са уточнили, че ако се стигне до сделки с някоя от двете държави, няма да се доставят изтребители F-16, които са на въоръжение във ВВС на Португалия. Машините ще бъдат доставени от САЩ по линия на програмата Excess Defense Articles или от друга съюзна страна, която сваля от въоръжение F-16, пише в. „Сега“.

В Португалия ще се извърши само ремонтът и модернизацията на изтребителите, а военновъздушните й сили ще се грижат за обучението на летателните и техническите екипажи, ако се стигне до избор на F-16. Ремонтът ще се извършва в заводите OGMA, уточнява списание „Аеро“.

Първите нови бойни самолети се очаква да бъдат доставени до началото на 2019 г., съобщи военният министър Николай Ненчев пред БНТ.

Очаква се в следващите месеци да се пусне запитване за даване на оферта (RFP) до потенциални доставчици на изтребители. Те ще имат между 3 и 5 месеца, за да отговорят на българските въпроси. Много е вероятно обаче да се поиска и удължаване на срока за отговорите, коментираха военни експерти.

След като бъдат получени те, победителят ще бъде определен по специална формула, която ще е ясна и на доставчиците. Условията на договора ще бъдат уточнени при последващите преговори.

Коментари: 0